Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Známe 11 kandidátů na Klausova nástupce! Kdo je vaším favoritem?

Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2012
17:02

Budou se ucházet o Vaší přízeň v historicky první přímé volbě prezidenta ČR. Celkem 11 kandidátů dnes zaregistrovalo ministerstvo vnitra poté, co splnili podmínky k ucházení se o místo na Hradě.

Do dnešní 16. hodiny museli odevzdat prezidentští kandidáti na ministerstvu vnitra archy s více než 50 tisíci podpisy svých podporovatelů z řad běžných voličů. Další možností pak byla podpora ze strany poslanců (nutno 20 podpisů), či senátorů (10 podpisů).

Základní úkol, a sice řádně se zaregistrovat k prezidentské volbě, jich splnilo celkem 11 - Jan Fischer, Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier, Vladimír Franz, Tomio Okamura, Vladimír Dlouhý, Přemysl Sobotka, Zuzana Roithová, Jana Bobošíková a Táňa Fischerová.

Kandidáti se utkají v historicky první přímé volbě českého prezidenta - její první kolo je vyhlášeno symbolicky na 11.1.2013. Podle průzkumů jsou hlavními favority Fischer se Zemanem. Právě Miloš Zeman získal nejvíce podpisů, celkem zhruba 105 tisíc.

Který z kandidátů má největší podporu od čtenářů Blesku? Hlasujte v naší anketě!

Dorazilo 18 přihlášek

Do sídla Státní volební komise přitom dorazilo dle informací ministerstva celkem 18 žádostí na zařazení mezi kandidáty. Podmínky však splnila jen zmíněná jedenáctka.

U zbylých sedmi kandidátů platí, že navrhli sami sebe. Patří mezi ně Petr Cibulka, Iveta Heimová, Roman Hladík, Anna Kašná, Jiří Kesner, Jindřiška Nazarská, a advokátka Klára Samková.

Není zatím jasné, zda některý z nich nasbíral potřebný počet podpisů. I u jedenáctky oficiálních kandidátů však platí, že ke slovu nyní přichází ministerstvo vnitra. To bude na náhodném vzorku prověřovat pravost podpisů pod jednotlivými kandidaturami. Změny v prezidentské kandidátce tak ještě nejsou zcela vyloučeny.

Švejnar mezi kandidáty chybí

Mezi odpadlíky, kteří se do volby nakonec nezapojí, je přece jen poslední Klausův vážný protikandidát Jan Švejnar. Včera se objevily zvěsti o tom, že by český ekonom, žijící v Americe, mohl vstoupit do volby díky podpoře ze senátu. "Platí, co jsem řekl v září," potvrdil však dnes Švejnar, že kandidovat nebude.

Již dříve s uchazečů o místo na Hradě po Václavu Klausovi vypadli třeba lídr Dělnické strany Tomáš Vandas, bývalý šéf rozvědky Karel Randák, či Klausův tajemník Ladislav Jakl.

doktorka6 ( 15. prosince 2012 21:32 )

decathlon: -Vám to jedno být může, Vám by pomohl leda kvalitní psychiatr...je mi Vás líto...

doktorka6 ( 15. prosince 2012 21:29 )

Vážení spoluobčané, jestli si myslíte že výše uvedené hlasování vyjadřuje REALITU, jste na hlubokém omylu. To jen placená mediální kampaň za vaše peníze zde pracuje ve prospěch těch co si hlasy kupují! REALITA je taková, že valná většina lidí v tomto státu má už plné zuby těchto praktik a tzv. ZLOJEDU. Hlasujte každý dle svého nejlepšího svědomí a nenechte se manipulovat...Jste snad svéprávní a schopni se rozhodnout i bez médií www.pizitivnievoluce.cz Tak hlavy vzhůru a veřte, že bude líp!

ollo ( 23. listopadu 2012 09:34 )

Všechno je to zmanipulované - nikdo v mém okolí cca 200 lidí nechce Zemana tvůrce opoziční smlouvy, kterou se vykašlal na voliče ani Chrenkova koně Fischera a všude se uvádí, že mají nejvíce hlasů. Pokud vyřadí ty 3 kandidáty k volbám nejdu, koho volit - šišlu knížete nebo havlovku Fisherovou ? Co dokázali ?

valena ( 16. listopadu 2012 12:40 )

valena ( 16. listopadu 2012 12:38 )

mě je teda hlavně divný to, že pokaždý když hlasuju, tak je tam stále stejný počet procent hlasů, a to hlasuji skoro každý týden, jen abych se podívala jestli si můj favorit přilepšil, buď je to zmanipulovaný anebo lidi už neklikaj, ale v tom případě proč se mému favoritovi nezvyšuje skóre, když já hlasuju a neprojeví se to ani za těch 24 hod.

Zobrazit celou diskusi