Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala: Ruská agrese neskončí na Ukrajině, musíme v pomoci přidat! Situace je kritická

Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2024
19:47

Tématem rozhovorů českého premiéra Petra Fialy (ODS) ve Washingtonu bude jak poslední vývoj na Blízkém východě a rozsáhlý letecký útok Íránu na Izrael, tak samozřejmě i podpora Ukrajiny, o které se Fiala obsáhle rozpovídal před odletem do USA. Bez Spojených států by bylo podle Fialy velmi obtížné, ne-li nemožné, zastavit ruskou agresi, které Ukrajina už přes dva roky čelí. V pomoci Ukrajině je však třeba přidat, apeluje Fiala před schůzkou s Joem Bidenem.

Premiér Fiala znovu odsoudil íránský útok na Izrael v noci na neděli a ocenil, že se díky bezpečnostní a obranné spolupráci Izraele se spojenci podařilo zneškodnit drony a rakety dříve, než mohly někomu ublížit.

„Je důležité, aby situace dále neeskalovala, abychom našli řešení. To řešení musí být založeno na tom, že budeme rozlišovat, kdo jsou viníci a kdo jsou oběti té eskalace a že Izrael bude mít absolutní právo se bránit a používat k tomu všechny prostředky, které umožní jeho přežití,“ uvedl Fiala.

Ovlivní jeho návštěvu útok Íránu?

Podle nejmenovaného zdroje serveru Axios americký prezident Joe Biden izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi řekl, že Spojené státy budou proti jakékoliv odvetě Izraele proti Íránu za jeho noční útok.

Podle Fialy je jasné, že situace na Blízkém východě bude tématem rozhovorů s americkou stranou. „Nakolik to ovlivní sám ten program návštěvy, to uvidíme,“ poznamenal. S americkými představiteli bude chtít Fiala mluvit o další podpoře Ukrajiny.

Podpora USA musí pokračovat

„Pro nás to největší riziko skutečně spočívá při všech rizicích, která bohužel ve světě dnes jsou a kterým čelím, to největší riziko je ruská agrese na Ukrajině a musíme ji zastavit. Já jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout v Evropě jednotného postoje a sílícího přesvědčení evropských zemí, že je potřeba ještě přidat v podpoře Ukrajiny. Projevuje se to i v podpoře české muniční iniciativy. Ale je potřeba dělat víc a je potřeba si přiznat, že bez Spojených států by to bylo velmi obtížné, ne-li nemožné. Spojené státy musí pokračovat ve své podpoře. Jedině tak jsme schopni pomoci Ukrajině natolik, aby se dokázala bránit obrovské ruské přesile, což je v zájmu nás všech,“ uvedl Fiala před odletem za Atlantik.

„Já se budu snažit přesvědčit americké přátele, že ta pomoc a podpora je naprosto nutná nejenom kvůli Ukrajině samotné a kvůli jejímu spravedlivému boji, ale i kvůli světovému řádu založenému na pravidlech,“ pokračoval Fiala.

Fiala: Nechci, aby pro nás Rusko bylo ohrožení

„Já jsem opravdu přesvědčen, že kdyby Rusko uspělo ve své agresivní politice, tak to může být návod pro další státy, aby se chovaly také agresivně. A to nesmíme připustit. Já opravdu nechci, aby Rusko bylo na hranicích Severoatlantické aliance a představovalo pro nás nějaké ohrožení,“ říkal český premiér. 

„Já patřím k těm politikům – ale není nás dnes už tak málo, jak nás bylo ještě před pár lety či měsíci – patřím k těm politikům, kteří jsou přesvědčeni, že když ruskou agresi nezastavíme na Ukrajině, tak ona na Ukrajině neskončí. A proto si myslím, že je tak důležité, aby Rusko se svou agresí neuspělo,“ dodal Fiala.

Situace na Ukrajině je kritická

O pomoci Ukrajině a hlavně české muniční iniciativě se pak Fiala rozpovídal v příspěvku v britském listu Financial Times (FT), který byl zveřejněnen během jeho návštěvy Spojených států. Zde uvedl, že na 180 000 dělostřeleckých granátů má již Česko smlouvu. Doručeny na ukrajinskou frontu budou podle něho v nejbližších měsících.

„Situace na Ukrajině je kritická... Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie - stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy,“ napsal dnes Fiala.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zobrazit celý online

Video  Fiala o návštěvě Bílého domu: Vyrazí tam bez manželky.  - Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa