Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Krvavý den na Ukrajině: Devět mrtvých včetně tří dětí. Rusové útočili raketou Iskander?

Autor: ČTK, swp - 
10. dubna 2024
20:30

Ukrajinští představitelé a úřady dnes informovali o úmrtí devíti civilistů včetně tří dětí při ruském ostřelování. Oběti jsou hlášeny z Oděské, Doněcké a Charkovské oblasti. Ve Vovčansku v Doněcké oblasti zničily podle tamního představitele Oleha Syněhubova ruské nálety polikliniku.

V Oděské oblasti na jihu Ukrajiny dnes večer raketový úder zabil čtyři lidi, včetně desetileté dívky, a dalších sedm lidí zranil, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Sdělil také, že podle prvních zpráv Rusové útočili balistickými raketami Iskander. Co bylo cílem útoku, neupřesnil, a pouze sdělil, že byla zasažena dopravní infrastruktura a škody utrpěly i nákladní automobily. Ruské proválečné telegramové kanály podle stanice BBC píší, že úder mířil na most v Čornomorsku.

Čtrnáctiletá dívka a dvě ženy zemřely při útoku na vesnici Lypci v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil předtím šéf regionální správy Syněhubov. Ostřelování tam kromě toho zranilo dva lidi včetně 16letého chlapce. Rusové podle úředníka kromě toho shodili dvě letecké bomby na Vovčansk, následkem čehož byla podle jeho tvrzení zcela zničena tamní poliklinika. Na jím zveřejněných fotografiích jsou vidět plameny šlehající ze střechy budovy. Při zásahu nemocnice podle něj utrpěli zranění dva lidé. Charkovská oblast, kde leží obě jmenované obce, je terčem ruského ostřelování prakticky denně.

Intenzivnímu ruskému ostřelování od začátku války čelí i Ukrajinci kontrolovaná část Doněcké oblasti, kde dnes záchranáři našli po ostřelování v sutinách domu tělo ženy a jejího dvanáctiletého syna, uvedla kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Dům podle ukrajinských úřadů v úterý zasáhla ruská bomba shozená z letadla. Nalezením těla matky a syna stoupl počet obětí tohoto útoku na tři. V úterý záchranáři v troskách domu našli tělo muže.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa