Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Nechal popravit ukrajinské zajatce. Plukovník dostal od Putina metál „Hrdina Ruska“

Autor: DVL, swp - 
13. dubna 2024
05:00

Smutný případ oznámil kyjevský zmocněnec pro lidská práva OSN Dmytro Ljubinec poté, co se objevilo nové video, které údajně zobrazuje ruské vojáky ve vesnici Krynky, jak střílí na neozbrojené a imobilní vojáky. Informovaly o tom britské noviny The Mirror.

Plukovník, kterému Vladimir Putin osobně udělil nejvyšší vyznamenání Ruské federace - Hrdina Ruska, byl nedávno obviněn z nařízení „popravy“ tří „neozbrojených a vzdávajících se ukrajinských válečných zajatců“.

Velmi znepokojivý případ oznámil kyjevský komisař pro lidská práva OSN Dmytro Ljubinec. Záběry údajně ukazují ruské vojáky ve vesnici Krynky, kteří střílejí na neozbrojené, nepohyblivé vojáky pravděpodobně z útočné pušky. Ukrajina zahájila předsoudní vyšetřování týkající se porušení zákonů a válečných zvyků v kombinaci s úkladnou vraždou.

Nyní ukrajinský investigativní portál evocation.info uvedl, že „Hrdina Ruska“ plukovník Sergej Ištuganov (37) vydal rozkaz k údajnému válečnému zločinu. Jednou řekl Putinovi, že na Ukrajině bojuje proti „nacistické spodině“.

„Nacistická spodina"

328. výsadkový pluk ruských ozbrojených sil „smazal Krynky z povrchu Země a byl zapojen do několika válečných zločinů“, uvedl portál evocation.info. „Zločin spáchali vojáci 328. pluku 104. divize na rozkaz Hrdiny Ruska Sergeje Ištuganova. Bylo to provedeno za účelem zastrašení bojovníků ukrajinských ozbrojených sil.“

Zranění váleční zajatci byli „zabiti automatickými zbraněmi… natáčení bylo speciálně prováděno zblízka“. Lubinets – který Ištuganova nejmenoval – řekl: „Zabíjení válečných zajatců je nehorázným porušením Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci a závažným mezinárodním zločinem."

Dne 8. prosince 2022 byl Ištuganov Putinem vyznamenán nejvyšším ruským vyznamenáním – tzv. Hrdina Ruska. Na slavnostním předávání cen v Kremlu plukovník oslovil Putina slovy: „Soudruhu nejvyšší veliteli (Putine), je pro mě velkou ctí být v hlavním sále naší země a být oceněn nejvyšším vyznamenáním naší vlasti.“

„To je zásluha všech mých podřízených výsadkářů, se kterými bojujeme proti nacistické spodině. Před osmdesáti lety také naši dědové a pradědové bránili nezávislost naší rodné země a vedli nelítostný boj za celý ruský svět,“ pokračoval Ištuganov.

Poděkoval Putinovi, že do něj vložil důvěru a na závěr mu řekl: „Nepřítel bude poražen, vítězství bude naše.“

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa