Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putinovo obcházení sankcí: Moskva zavádí oficiální systém porušování patentů

Autor: mav - 
7. dubna 2024
20:21

Mnohé ruské firmy kvůli sankcím ztratily možnost vyrábět v licenci zboží podle zahraničních patentů. Prezident Vladimir Putin ale nakázal to oficiálně porušovat. Vzniká meziresortní komise, která bude rozhodovat o využívání výsledků duševní činnosti bez souhlasu jejich zahraničních majitelů. Jak to bude fungovat, popisuje server RBK.

Úřady vytvoří nový orgán pro „udělování povinných licencí“ - nástroj, který má omezit duševní práva v zájmu veřejného zájmu a národní bezpečnosti. Podvýbor při vládní komisi pro hospodářský rozvoj a integraci vznikne na základě usnesení kabinetu ministrů, jeho vytvoření nařídil v únoru prezident Vladimir Putin. Tisková služba ministerstva hospodářského rozvoje pro RBK potvrdila, že takové práce probíhají.

Podvýbor bude udělovat povolení k používání zahraničních produktů duševního vlastnictví bez souhlasu majitelů patentů, údajně ve výjimečných případech, na žádost společností, v nichž stát nebo ruští občané přímo či nepřímo vlastní přinejmenším podíl 75 % - tedy zahraniční vlastníci nesmějí mít víc než čtvrtinový podíl.

Majitelé patentů, kterých se takové rozhodnutí týká, budou informováni a obdrží „přiměřenou kompenzaci“. Ti majitelé patentů, kteří odmítli udělit právo na užívání z důvodu západních sankcí, obdrží tyto náhrady na zvláštní účet.

Technologická suverenita Ruska

„V podmínkách, kdy ruský trh opustily společnosti z nikoli přátelských států, je v řadě výjimečných případů nutné povolení k využívání vynálezů, užitných vzorů a průmyslových vzorů,“ uvedlo ministerstvo hospodářského rozvoje s tím, že taková potřeba je dána mimo jiné ekonomickou bezpečností země.

Vytvoření subkomise bude jedním ze způsobů, jak dosáhnout technologické suverenity, řekl RBK Vasilij Osmakov, náměstek ministra průmyslu a obchodu. Pro ruské výrobce „bude vytvořen jednoduchý a jasný mechanismus, který je ochrání před riziky přerušení dodávek a odmítnutí licencí ze strany zahraničních držitelů práv“.  

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zobrazit celý online

V čele nového podvýboru bude stát ministr hospodářského rozvoje, jeho zástupcem bude další představitel ministerstva hospodářského rozvoje. Členy budou zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Federální antimonopolní služby (FAS), Federální služby pro duševní vlastnictví (Rospatent) a podle potřeby mohou být na jednání přizváni úředníci příslušných resortů.

Firmy budou moci žádat o povolení za předpokladu, že majitel patentu odmítl využívat práva ke svému vynálezu nebo neodpověděl na výzvu, aby tak učinil do 30 dnů. V podvýboru zastoupené úřady posoudí návrh z hlediska své působnosti, zelená by měla stačit od nadpoloviční většiny ministerstev/služeb – tří z pěti.

Ruská vláda se se západními sankcemi a embargy vypořádává různými kreativními způsoby, známý je třeba „paralelní import“ – přeprodávání embargovaného zboží skrze další země. Nucené licence však nejsou čerstvým výmyslem Moskvy. Ve výjimečných případech je umožňuje i Světová obchodní organizace (WTO), respektive její Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (Rusko je členem).  

Nucené licence umožňuje WTO i české právo

„Takové užití může být povoleno pouze, pokud navrhovaný uživatel před takovým užitím usiloval o získání souhlasu od majitele práva za přiměřených obchodních podmínek a toto úsilí skončilo v přiměřené době bez úspěchu,“ uvádí dohoda. „Člen může upustit od tohoto požadavku v případě národního výjimečného stavu nebo jiných mimořádně naléhavých okolností nebo v případě veřejného nekomerčního užití.“

„Udělení nucené licence na patent je podle českého patentového práva možné, viz ustanovení § 20 zákona č. 527/1990 Sb, o vynálezech a zlepšovacích návrzích, v platném znění. Obdobná ustanovení najdete v příslušných zákonech pro užitné vzory a průmyslové vzory (designy),“ uvedla pro Blesk Zprávy Eva Schneiderová, ředitelka patentového odboru Úřadu průmyslového vlastnictví. „Nicméně využití nucené licence je u nás opravdu výjimečné, respektive nulové.“

Nucené licence se diskutovaly nedávno při pandemii koronaviru, totiž jako možnost vyrábět nově vyvinuté vakcíny i bez souhlasu firem, které je vyvinuly.

Ruská vláda takto za pandemie povolila výrobu léku remdesivir, Nejvyšší soud Ruské federace odmítl odvolání výrobce, americké firmy Gilead Sciences, píše RBK. Vytvoření podvýboru tak do Ruska nezavádí novou možnost, ale vytváří systém pro její provádění. Naznačuje to, že se takové porušování patentů chystá ve velkém.

Video  Petr Pavel v pořadu Hráči: Má být v Moskvě český velvyslanec?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa