Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zbraně za ropu: Kreml rozjel výměnný obchod s diktátorem Kimem, sankcím navzdory

Autor: ČTK - 
26. března 2024
19:14

Rusko začalo s přímými dodávkami ropy do KLDR, uvedl britský list Financial Times (FT), podle něhož to dokazují satelitní snímky. Rusko podle něj vyváží ropu do Severní Koreje navzdory sankcím OSN z roku 2017, které samo podpořilo. Podle bývalého šéfa expertního panelu OSN pro Severní Koreu Hugha Griffithse začalo Rusko nejspíše poskytovat svému asijskému sousedovi ropu výměnou za zbraně. Kyjev tvrdí, že Rusko tyto zbraně používá v bojích na Ukrajině.

Tento měsíc z ruského přístavu Vostočnyj na ruském Dálném východě vyplulo přinejmenším pět severokorejských tankerů s ropnými produkty, uvedl deník, který se odkazuje na satelitní snímky britského analytického centra Royal United Services Institute. Některé ze severokorejských lodí na snímcích přitom přímo figurují na sankčním seznamu OSN a mají zákaz vplouvat do zahraničních přístavů.

Podle FT jde o první potvrzené a zdokumentované námořní dodávky ropy z Ruska do Severní Koreje od doby, kdy v roce 2017 Rada bezpečnosti OSN uvalila na asijskou zemi nové sankce omezující dovoz ropy v odpovědi na její testy jaderných zbraní.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Už loni v červnu agentura Reuters s odvoláním na údaje OSN uváděla, že Rusko obnovilo vývoz ropy do KLDR.

Griffiths, bývalý koordinátor skupiny OSN, která dohlíží na dodržování sankcí uvalených na KLDR, označil zprávy o březnových ruských dodávkách do KLDR za útok na sankční režim. "To, čeho jsme svědky, je jasná dohoda o směnném obchodu 'zbraně za ropu', který nepokrytě porušuje sankce. Ty osobně podepsal (ruský prezident) Vladimir Putin," sdělil také Griffiths.

V říjnu loňského roku Reuters s odvoláním na bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho uvedl, že Severní Korea Rusku poskytla více než 1000 kontejnerů vojenského vybavení a munice. Podle Jižní Koreje její severní soused od léta do Ruska poslal už 6700 kontejnerů munice. Rusko rakety dodané z KLDR už na Ukrajině používá, tvrdí Kyjev.

V únoru letošního roku list The New York Times upozornil, že ruské úřady odblokovaly část severokorejských aktiv zmrazených v jedné z ruských bank a podnikly kroky, které mohly dát KLDR přístup k mezinárodní bankovní síti. Tyto kroky mohla Moskva podle amerického deníku podniknout v odpovědi na dodávky zbraní.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa