Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stačí drony a rakety: Ukrajina i bez námořnictva vyhání Černomořskou flotilu z moře i z Krymu

Autor: mav, lig - 
20. března 2024
17:50

Černomořská flotila by měla být chloubou ruských ozbrojených sil. Od okupace Krymu se Rusko snažilo poloostrov s námořními základnami využívat k oslabování Ukrajiny. Černomořská flotila však je na ústupu, třebaže loďstvo Ukrajiny je nesrovnatelně menší.

Ukrajinské loďstvo Rusko zdecimovalo skoro bez boje. Mnoho lodí zabavilo pozemní okupací Krymu roku 2014, kdy se k Rusku přidala i část ukrajinské admirality. Další lodě potkal podobný osud začátkem invaze, vlajkovou loď si dokonce sami ukrajinští námořníci potopili, aby nepadla do rukou nepřítele. Kyjev však za tyto ztráty našel náhradu: námořní drony.

Kontrarozvědka SBU se chlubí, že pomocí námořních dronů vyhodila do povětří celkem 11 ruských válečných lodí a zasáhla Krymský most. Podobný počet zářezů mají další ukrajinské bezpečnostní síly.

Vlajkovou loď Moskva potopily v rané fázi války patrně ukrajinské rakety Neptun, loni v září zase salvy britsko-francouzských raket Storm Shadow/SCALP zasáhly velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu a ponorku Rostov na Donu. Podle Rádia Svoboda už Černomořská flotila ztratila skoro třetinu ze svých 74 lodí (čluny pobřežní hlídky a pomocná plavidla nepočítaje). Předpokladem bylo oslabení ruských radarů a protivzdušné obrany, čímž se Krym stal zranitelnějším.

„Dnes jsme zvýšili bezpečnost v Černém moři a dodali motivaci našim lidem,“ komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zásah velké výsadkové lodě Cezar Kunikov v polovině února.

„Rusku nezbývá než se přesunout na východ,“ řekl Newsweeku Daniel Rice, bývalý zvláštní poradce šéfa ukrajinské armády, který v současnosti působí jako rektor Americké univerzity v Kyjevě. A tak bylo Rusko nuceno rozšířit svou přístavní infrastrukturu ve východní části Černého moře. Část svých zdrojů Moskva přesunula do Novorossijska, přístavního města ležícího na ruském území.

Další zprávy naznačují, že Kreml plánuje zřídit základnu v přístavu Očamčyra v Abcházii, separatistickém regionu Gruzie. Generálmajor Aslan Bžanija, prezident samozvané Republiky Abcházie, na podzim ohlásil v rozhovoru pro ruský deník Izvestija, že se základna buduje. Sergej Šamba, šéf separatistické bezpečnostní rady, pro agenturu RIA Novosti v lednu uvedl, že by se mohla otevřít ještě letos. Ruské úřady zatím oficiálně nekomentovaly.

BBC v prosinci analyzovala satelitní snímky přístavu a zjistila, že se tam od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu čile pracuje - mj. se prohlubuje, aby mohl přijímat větší plavidla, ať už obchodní, nebo vojenská. Za Sovětského svazu v přístavu působily menší lodě pohraniční stráže. 

Přesunem flotily však Moskva ztrácí kontrolu nad Krymem, ukrajinské drony mají zase volnější pole působnosti. V noci na úterý Rusové preventivně uzavřeli Krymský (Kerčský) most, to když drony Magura V5 zaútočily na hlídkovou loď Sergej Kotov nedaleko Kerčského průlivu.

Pochyby jsou i o tom, kdo vlastně Černomořské flotile i celému ruskému námořnictvu velí. Když ruský ministr obrany Sergej Šojgu v polovině března navštívil velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu, nebyl na videu vidět ani Viktor Sokolov, ani Nikolaj Jevmenov.

Naopak ho vítal admirál Alexandr Moisejev, který podle ruských vojenských bloggerů nahradil Jevmenova - a v tichosti se to potvrdilo o dva dny později.

Začátkem března SBU představila novou verzi osvědčeného dronu Sea Baby. První exemplář vylepšeného autonomního člunu dostal jméno Avdijivka. „Nový Sea Baby 2024 má větší bojové a manévrovací schopnosti. Je schopen dopravit téměř tunu výbušnin na vzdálenost přes tisíc kilometrů. SBU koncipovala tento dron jako univerzální platformu, která může nést různé zbraně,“ popsal brigádní generál SBU s krycím jménem Hunter.

„Ukrajina bitvu o Černé moře z velké části vyhrála,“ komentoval už tak pro Newsweek vysloužilý viceadmirál amerického námořnictva Robert Murrett.

Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov  - HUR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa