Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hypnóza a manipulace kanálu Solovjov: Propaganda „Z“ prýští do Rusů nonstop ze všech stran

Autor: Novaja Gazeta, mav - 
25. února 2024
20:03

Patří k nejhlasitějším hlásným troubám kremelského režimu. Volá po jaderném bombardování Polska i Británie či fyzické likvidaci ruských demokratů - aniž by to vadilo úřadům, které jinak trestají daleko slabší mediální přešlapy. Moderátor Vladimir Solovjov po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu vybudoval mediální podnik, který diváky bombarduje nepřetržitě ze všech stran - a kasíruje za to miliardy ze státního rozpočtu. Jeho fungování rozebírá v analýze server Novaja Gazeta.

„Kiseljov, Jevgenij Alexejevič - což to není terč? Garri Kasparov volně cestuje po celém světě. Pravděpodobně nemá žádnou ochranku. V čem je problém?“ Takové snění o nájemných vraždách kritiků Kremlu zaznělo v přímém přenosu ruského televizního kanálu s licencí Roskomnadzoru a s velkou podporou státu. Naplňuje skutkové podstaty trestných činů, žádné vyšetřování však samozřejmě zahájeno nebylo. A není to poprvé, co moderátoři a řečníci tohoto média podněcovali své diváky k trestným činům.

Jeho obsah provází lidi všude: rozhlas, státní televizní kanály, RuTube, VKontakte, Odnoklassniki a - což je hlavní průlom - nyní nonstop v televizi na vlastním kanále Solovjov LIVE. Sám Vladimir Solovjov s potěšením hovoří o své univerzálnosti: Nevysílá prý jen z ledničky a pračky; o žehličce už přemýšlel.

„Propaganda by měla působit nepřetržitě a velmi dlouho, nenechávat bílá místa a mezery, být duplikována po celý den - nonstop,“ psal v 60. letech sociolog Jacques Ellul. Fenomén Solovjov toto multimediální bombardování perfektně podchytil: Večer s Vladimirem Solovjovem a televizní magazín Moskva. Kreml. Putin. jsou jeho hlavní projekty na stanici Rusko 1 (Rossija 1). Plný kontakt je jeho pořad v rádiu Vesti-FM.

Solovjov místo Euronews

V únoru 2022, pět dní po zahájení „speciální vojenské operace na Ukrajině“, oznámila Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK), že změní vysílací schéma a prodlouží délku Večera - což byla první propagandistická reakce na události. Americký portál YouTube naopak Solovjova zablokoval. Dva týdny poté to nahradil plnohodnotný 24hodinový televizní kanál pod stejným názvem Solovjov LIVE, dostupný ve všech přístrojích v zemi na frekvenci kdysi vysílaného západního zpravodajského kanálu Euronews.

Na diváky Euronews čekalo 7. dubna 2022 v 7 hodin ráno překvapení. Místo krátkých reportáží z míst událostí, které odpovídaly standardům světové zpravodajské publicistiky, koukal z obrazovky Vladimir Solovjov v rudé mikině se srpem a kladivem na rukávu (pak se ukázalo, že vlastenecký vzhled je produktem luxusní značky Vetements z limitované kolekce 2016).

„Můžete nás vidět a slyšet všude,“ upřel pohled do kamery. „RuTube, VKontakte… Jdeš do práce - zapni rádio; přijdeš z práce domů - zapni televizi!“ Nový kanál sliboval přes 20 původních formátů vlastní výroby, informoval o existenci šesti regionálních kanceláří… A formálně dodal: „Dokumenty pro povolení k vysílání jsou stále v procesu registrace“.

Podle mediálního úřadu Roskomnadzor (RKN) Solovjov Live skutečně získal licenci až v červnu. Navíc v době svého spuštění neměl kanál ani mediální registraci (osvědčení je datováno až 26. 4. 2022). Nejsou informace o tom, že by regulátor redakci nebo jejímu zřizovateli uložil nějaký postih, třebaže šlo vlastně o pirátské vysílání.

Pro koho RKN zapnula režim superloajality a zavírala oči před zjevnými přestupky? Pro firmičku s ručením omezeným Barcode s kapitálem 10 tisíc rublů a sedmi zaměstnanci.

Televizní kazatelna

Kanál nezáří žánrovou pestrostí: Téměř všechny pořady jsou prostě mluvící hlavy, které neinformují, ale kážou. Monology moderátorů jsou občas proloženy vystoupením hostů nebo videospojením. Stejné je i téma - speciální operace. Solovjov jí věnuje více času než kanál Zvezda ministerstva obrany. A přidává stigmatizaci těch, kteří s operací nesouhlasí.

Solovjov LIVE se netřpytí televizními hvězdami, jediným prominentním hostem je sám Solovjov. Z talk shows, které nadále moderuje na státní televizi, si přivedl některé časté diskutéry a udělal z nich moderátory vlastních pořadů. Jiní přišli ze známějších médií, na která byla jejich rostoucí krvelačnost až příliš.

Byť i u Solovjova se dá přestřelit, když se míří do nevhodného terče. Jevgenij Satanovskij alias Armagedonič, expert na Blízký východ a dříve vysoký představitel Světového židovského kongresu, se ostře pustil do mluvčí ministerstva zahraničí.

V rozhovoru s izraelským blogerem Mariju Zacharovovou nazval „silně pijící děvkou“, která „nemá moc ráda Židy a nenávidí Izrael“. U Solovjova za to dostal padáka.

Varoval před Navalným

Jako největší workoholik se jeví Sergej Karnauchov s několikahodinovými pořady každý den. „Podrobně rozebírá nejdůležitější zprávy ze světa a nejhlasitější výroky současnosti,“ praví anotace jeho pořadu. V černo-oranžovém studiu sedí v maskáčích a říká: „Musíme říct, že jedeme válku, ne SVO.“ Za obdobný výrok o speciální vojenské operaci dostal moskevský zastupitel Alexej Gorinov sedm let basy; Karnauchovovi se nic nestalo.

Dřív pracoval ve státní správě. Začínal jako policista v Kujbyševu, pak přešel na ministerstvo vnitra, v roce 2009 se na rok stal místopředsedou vlády Kirovské oblasti. „Navalnyj by se mohl stát hlavní postavou opozice v zemi,“ varoval dříve, že by jeho činnost měla být rychle „zastavena“. „Jezdil jsem jednat s různými federálními strukturami, abychom aktivizovali a dostali tento materiál o Navalného činnosti pod všemožnou kontrolu. Napsal jsem nejedno memorandum, setkal jsem se s mnoha lidmi a řekl jsem, že Navalnyj je budoucí hlavní opoziční projekt.“

Karnauchov se z častého hosta Solovjovova vysílání stal moderátorem. Loni 23. března v pořadu Solovjov LIVE nadšeně podpořil návrh zbít spoluzakladatele listu Novaja Gazeta a spolupracovníka neziskovky Memorial Dmitrije Muratova - „laureát Nobelovy ceny je už odsouzen“. Jak lze uhodnout, policie odmítla zahájit trestní řízení. Pro Solovjova vytvořil řadu památných tezí. Například když komentoval bití demonstrantů policií, pronesl, že společnost by měla být shovívavá k lidem, kteří se potí v kukle. Naznačil také, že ti, kdo kritizují úřady, jsou psychiatricky nemocní.

Nábožný militarista

Roman Golovanov je mezi moderátory mladou výjimkou; tu vysílá v khaki mikině, tu demonstruje svou zbožnost křížem a slovanským písmem. Zde některé z jeho plamenných výroků:

  • „Do hry vstoupí národní kořeny, na mysl přijdou hákové kříže, runy a děda Adolf a ruka si vzpomene, kterým směrem je Slunce.“
  • „A možná bychom měli srovnat se zemí Lvov a Užhorod, už teď je smíchat s prasečím hnojem.“
  • „Když začaly válečné akce v roce 2014, bylo nutné vyvraždit veškeré obyvatelstvo.“
  • „Bylo nutné utrhnout hlavu ukrajinskému vedení, doslova!“
  • „V Evropě budoucnosti budou žít jen pederasti, nebudou mít žádné děti, nebo jen ty z pedofilie.“

Sergej Mardan alias Leleka alias Ključenkov odešel z rádia Komsomolskaja pravda k Solovjovovi poté, co ve vysílání sprostě nadával jedné zaměstnankyni. A poté, co navrhl obnovit gulag pro učitele z ukrajinského Záporoží. Šéfredaktor Komsomolské pravdy Vladimir Sungorkin to označil za nehoráznost: „Pokud dojde na gulag, budete zastřelen v prvních řadách, zavřou vás do vězení s formulací, že jste podněcoval nenávist mezi bratrskými národy - ukrajinským a ruským.“

„Rusko se chystá vstoupit do zcela nového stavu, stejně jako svět. Je to stav multipolárního světa, kdy se po celé planetě Zemi válčí,“ hlásal Mardan  v polovině února. „Svět se vrátí do starého dobrého 19. století.“

A byl to on, kdo přišel s návrhem na vybírání peněz na odměny pro potenciální vrahy opozičníků. Ze strany orgánů činných v trestním řízení samozřejmě žádná reakce nepřišla.

A pak je tu samozřejmě sám Solovjov; guru a workoholik, jenž se v říjnu 2019 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako autor nejdelšího týdenního vysílání. Na obrazovce strávil v rozmezí sedmi dnů 25 hodin 53 minut a 57 sekund (o rok později ho však překonal Němec Björn Brost se skoro 30 hodinami).

„Co je za problém? Nemůžete použít jaderné zbraně? Proč byly vyvinuty!?“ hřímal třeba Solovjov. Je nepravděpodobné, že by majitel vily na Komském jezeře v Itálii (kvůli sankcím do ní ztratil přístup), otec mnoha dětí a milovník života na vysoké noze skutečně snil o kolektivním sebeupálení v ohni jaderné války. Jen se to teď prodává.

Video  Vladimir Solovjov. Nenávidí Západ, honosné vily tu ale kupuje. 
Video se připravuje ...

Tematická záliba autorů kanálu je natolik jednoznačná, že zde žádné další zprávy nenajdete. Stejně jako na kuchařském kanálu je zbytečné hledat cokoli jiného než recepty a na erotickém kanálu očekávat sportovní zprávy.

Psychologové tvrdí, že takový výběr obsahu vyvolává emocionální prožitky podobné masturbaci: Sugesce vzniká opakováním, které při vší monotónnosti přivádí diváka k určité intenzitě a následnému vybití. A tak je tomu každý den. Žádné přestávky ani kvůli reklamám. Monotónní vysílání stejných myšlenek funguje téměř jako hypnóza. Emocionální vyčerpání je při sledování takového obsahu nevyhnutelné, tvrdí psychologové. Je to stav snížené kritičnosti a kontroly nad přicházejícími informacemi. Čím hůře se cítíte, tím více uvěříte.

V rozpočtu na léta 2024 až 2026 je společnosti Barcode na výrobu obsahu pro kanál Solovjov LIVE vyčleněno 750 milionů rublů (dnešním kurzem 190 milionů Kč) ze státní pokladny. Večer s Vladimirem Solovjovem pak podle investigativních reportérů stojí státní televizi Rossija 1 asi miliardu ročně (250 milionů), z čehož velkou část představuje honorář hvězdy. Vyplácí se to státní kase?

Podle údajů Mediascopu činila v prvním únorovém týdnu sledovanost Večerů s Vladimirem Solovjovem pouhá 2,6 %, pořad se umístil na 24. místě. Pořady kanálu Solovjov LIVE se pak vůbec neumístily v první stovce nejoblíbenějších. Z hlediska průměrné denní sledovanosti kanálů je Solovjov Live na 20. místě s ratingem 0,1 %. Dokonce i u své cílové skupiny diváků, tedy Z-patriotů, Solovjov ztratil pozici a nepomáhají ani jeho pravidelné cesty do Donbasu. Jeho snaha jet na vlně „válečných zpravodajů“ (polooficiálních bloggerů), a přitom zůstat nakloněn úřadům, se ukázala jako špatná volba; s bloggery se dostal do křížku. Nyní jsou jeho příjmy z reklamy i sledovanost poněkud napjaté, uzavírá Novaja Gazeta.

Video se připravuje ...
Další videa