Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neutrální Rakousko kupuje pandury. Kvůli Ukrajině, naznačil kancléř

Autor: ČTK, mav - 
20. února 2024
06:47

Rakousko objednalo 225 obrněných vozů Pandur Evolution v celkové hodnotě přibližně 1,8 miliardy eur (45,8 miliardy korun). Podpis zakázky dnes v sídle rakouského výrobce General Dynamics European Land Systems-Steyr (GDELS) oznámili rakouský spolkový kancléř Karl Nehammer a ministryně obrany Klaudia Tannerová. Pro Rakousko je to jeden z největších zbrojních kontraktů posledních desetiletí, uvedl rakouský list Kleine Zeitung.

„Od začátku ruské útočné války na Ukrajině se povědomí o bezpečnosti v Evropě a v Rakousku výrazně zvýšilo. Musíme přiznat, že jsme po celá desetiletí naše ozbrojené síly upozaďovali. V rakouských ozbrojených silách nyní začíná nová éra,“ řekl Nehammer před podpisem smlouvy v závodě GDELS.

Podle Tannerové je objednávka „investicí do budoucnosti, bezpečnosti a rakouského hospodářství“, píše Reuters. Rakousko není členem NATO, je neutrální, muži mají vojenskou povinnost a zhruba do 35 let jsou v záloze.

„Jen dobře bráněná demokracie a dobře vybavená spolková armáda může ochránit naši neutralitu,“ tweetoval kancléř.

Pandury továrna dokončí v letech 2025 až 2032. Dodávky bude zajišťovat 220 rakouských firem, postarají se o 70 procent hodnoty zakázky.

Podobně tzv. offsety při nákupu pandurů vyjednala také česká vláda. Smlouvu o nákupu kolových transportérů za 14,4 miliardy korun doprovázel závazek na kompenzace v objemu 18,2 miliardy korun. Součástí této sumy byla také zakázka pro české podniky na výrobu transportérů. Jednalo se především o vojenské opravny (VOP) ve Šternberku a v Novém Jičíně, kde se transportéry montovaly.

Video  Pandury  - Svět motorů
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa