Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velká vzpruha pro ukrajinskou armádu! Její dron útočil až u Petrohradu

Autor: ČTK, jmr, swp - 
18. ledna 2024
20:54

Vzdálenost zhruba 900 kilometrů musel od ukrajinské hranice urazit ukrajinský dron, který dnes podle médií zaútočil na ropný terminál v ruské Leningradské oblasti. Upozornila na to ruskojazyčná verze webu BBC News, podle níž dříve přicházely z Ruska zprávy o útocích nejdále asi 700 kilometrů od ukrajinských hranic. Leningradská oblast obklopuje druhé největší ruské město Petrohrad.

O odražení útoku bezpilotního prostředku v Leningradské oblasti dnes informovalo bez dalších podrobností ruské ministerstvo obrany. Ruský portál Fontanka pak napsal, že trosky dronu dopadly do areálu ropného terminálu. O útoku několika dronů na ropný terminál psala i ukrajinská média, podle nichž šlo o operaci ukrajinské vojenské rozvědky. Mluvčí rozvědky Andrij Jusov pak podle portálu Ukrajinska pravda řekl, že to nepotvrzuje ani nepopírá, ale konstatuje, že z hlediska geografie šlo o úder „nové úrovně“.

Ukrajina už dříve avizovala, že pracuje na vývoji dronů, které budou schopny urazit ještě větší vzdálenost než dřívějších 700 kilometrů. Podle BBC je dnešní zpráva o útoku v Leningradské oblasti dokladem, že se to Kyjevu daří.

Zpráva je zajímavá i z toho hlediska, že se bezpilotnímu prostředku stejně jako v případě útoků na Moskvu podařilo bez potíží dostat až k cíli, podotýká také BBC. Soudě podle zpráv v médiích dron až na poslední chvíli zlikvidoval systém protivzdušné obrany, který byl umístěn nedaleko, možná i přímo v areálu ropného terminálu.

Pokud ukrajinské drony ničí protivzdušná obrana, která neumí fungovat na dlouhou vzdálenost, může to představovat nebezpečí pro obyvatele měst, na něž padají úlomky. V některých případech také rakety protivzdušné obrany napáchají více škod, než by měly na svědomí útočící bezpilotní letouny, uvedla BBC.

Zprávy o odražení dronových útoků jsou v poslední době v Rusku na denním pořádku. Na likvidování ukrajinských bezpilotních prostředků nicméně musí Rusko patrně vynakládat mnoho drahých raket, poněvadž na spolehlivé zničení jednoho cíle se jich používá vícero, uvádí také analýza.

Pokud si ukrajinský průmysl osvojí masovou výrobu útočných dronů s dlouhým doletem, bude to pro ruskou protivzdušnou obranu velkou výzvou, shrnuje BBC. Rusko podle ní nebude s to ochránit všechny své důležité objekty.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa