Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův elitní dvojník přežil pokus o atentát?! Ruský vůdce používá dvojníky i na projevy, tvrdí doktor

Autor: vja - 
5. ledna 2024
05:00

Používá ruský prezident dvojníky? Tahle debata se loni rozvířila mj. v souvislosti s Putinovými výjezdy do okupovaných částí Ukrajiny a na Krym, kde si pozorovatelé všímali rozdílů mezi Putinem na Ukrajině a Putinem v Rusku a nyní se vede i v souvislosti s jeho novoročními projevy. Hlavním dvojníkem Putina je přitom údajně „tesař čtvrté kategorie“ z Běloruska. Nedávno prý dokonce přežil i pokus o atentát. Pokusili se ho otrávit? O dalších spekulacích ohledně Putinových dvojníků informoval deník Daily Mail.

Jevgenij Vasiljevič byl označen za hlavního dvojníka ruského prezidenta, který byl údajně otráven „toxickými látkami“.

Na kůži horních a dolních končetin a na krku se u něj objevily vyrážky, které lékaři zpočátku mylně považovali za alergii, tvrdí bez uvedení důkazů ruský telegramový účet General SVR.

Kanál, který je známý svými odvážnými tvrzeními o Putinově zdraví, patří mezi několik zdrojů, které tvrdí, že jeden nebo více Putinových dvojníků jsou pravidelně nasazováni z důvodu ochrany 71letého Putina. Zmíněnou hypotézu o tomto způsoby ochrany ruského prezidenta však podporuje i ukrajinská vojenská rozvědka.

Profesor Solověj a spekulace o toxické látce

Podle ruského politologa měl být Vasiljevič „tesař čtvrté kategorie“ z Běloruska. Dr. Valerij Solověj, bývalý profesor na moskevské akademii pro výcvik špionů a diplomatů, uvedl, že Vasiljevič se dokonce chopil Putinova silvestrovského projevu.

Dr. Solovej, kterého kritici považují za zastánce konspiračních teorií, v říjnu 2023 přišel s tvrzením, že ruský prezident zemřel a byl nahrazen dvojníky, které ovládal bývalý špion ruské bezpečnostní služby FSB.

Lékaři prý údajnému dvojníkovi Vasiljevičovi podávali léky, ale když se dozvěděli o výsledcích testů, urychleně kontaktovali šéfa bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, tvrdil kanál General SVR. Život dvojníka nakonec prý nebyl ohrožen, pravděpodobně byla podaná dávka jedu příliš malá. Nyní se snaží zjistit, jak se toxická látka dostala do těla dvojníka, bezpečnostní služby FSB a FSO údajně zahájily vyšetřování podezření na atentát, tvrdí kanál.

General SVR tvrdí, že má interní informace o dění v Kremlu, neposkytuje však žádné pádné důkazy a mnozí ho považují za zdroj konspiračních teorií. Anonymní účet se objevil v roce 2020, před invazí na Ukrajinu, a tvrdí, že jej vedou bývalí a současní členové ruských oficiálních orgánů. Od té doby přinesl řadu nepodložených a neprokázaných tvrzení o Putinovi a jeho administrativě.

Putinův dvojník i v novoročním poselství?

Dr. Valerij Solověj, kterého Rusko označilo za „zahraničního agenta“, také pronesl několik odvážných tvrzení o Putinově zdraví. Bývalý profesor ve svém posledním videu naznačil, že dvojník-tesař byl vycvičen moskevskými tajnými službami, aby hrál roli Putina.

Ti z vás, milí přátelé, kteří viděli takzvané novoroční přání takzvaného ruského prezidenta, si pravděpodobně všimli, že bylo velmi krátké,“ řekl doktor Solovej.

„Nebylo jen velmi krátké, bylo jedno z nejkratších v historii Putinových (novoročních poselství)... Proč bylo jedno z nejkratších? Odpověď je jasná. Abyste se nedívali na vzhled a neposlouchali hlas toho člověka. Tento muž, Putinův dvojník, se jmenuje Jevgenij Vasiljevič. Pochází z Běloruska a je tesařem čtvrté kategorie. To je pravda,“ prohlásil.

Vladimir Putin při projevu na nový rok 2024 Vladimir Putin při projevu na nový rok 2024 | Profimedia.cz

Dr. Solověj neuvedl příjmení údajného dvojníka, místo toho jej označil jeho údajným křestním jménem Jevgenij a otcovským, tedy druhým jménem Vasiljevič.

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Patriarcha Kirill a „Vladimir Vasiljevič“ místo Vladimira Vladimiroviče

Od loňského roku se začaly šířit vtipy o dvojníkovi jménem Vasiljevič poté, co se nejvyšší ruský církevní představitel patriarcha Kirill, hlava pravoslavné církve, spletl, když během jejich setkání oslovil Putina „Vaše Excelence, velevážený Vladimíre Vasiljeviči“, než se opravil a správně pojmenoval prezidenta Vladimírem Vladimirovičem. Doktor Solověj tehdy v červenci uvedl, že Kirill o Putinovi a jeho dvojnících ví.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba tento týden rovněž prohlásila, že Kreml nasazuje nejméně tři Putinovy dvojníky. „Informace (o tom, že Vladimir Putin používá dvojníky) jsou potvrzeny mnoha zdroji...“ uvedl tento týden mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Dvojníky má podle Solověje organizovat 72letý Nikolaj Patrušev, bývalý šéf špionáže FSB.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin: Profil ruského prezidenta  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa