Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bílý dům radí změnu strategie? Ukrajinci mají víc bránit. Staví už nové dračí zuby

Autor: ČTK, simao - 
28. prosince 2023
15:41

Administrativa prezienta USA Joea Bidena a evropští představitelé podle serveru Politico jednají s Ukrajinou o nové strategii, která by se zakládala na přechodu k větší obraně. Západní činitelé se podle zdrojů serveru domnívají, že posílení obranných linií zlepší pozici Ukrajiny při budoucích mírových jednáních s Ruskem. Ukrajinci již podle serveru Meduza začali stavět nové kryty či dračí zuby.

Bílý dům sice oficiálně svoji rétoriku nezměnil, neveřejně ale s Ukrajinci jedná o strategii zaměřené na větší obranu. Politico uvádí, že návrhy zahrnují posílení protivzdušné obrany i výstavbu zátarasů na frontové linii a také podél ukrajinsko-běloruské hranice.

Příklon k nové strategii podle amerického serveru souvisí s nejistou budoucností americké a evropské pomoci Ukrajině. Pozornost západních představitelů se tak přesouvá od cíle dosáhnout úplného vítězství nad Ruskem k možným diplomatickým jednáním, která by ukončila válku.

Dojde na jednání o příměří?

Jednání s Ruskem by ale pravděpodobně vedla ke ztrátě části ukrajinského území ve prospěch Ruska, upozorňuje Politico. Server doplnil, že podle zdroje z Bílého domu americká administrativa nicméně Ukrajinu od nových útočných operací neodrazuje.

Konkrétní mírové rozhovory s Ruskem se zatím neplánují, ale toto téma už je na stole, sdělil serveru zdroj z amerického Kongresu. „Ty diskuse začínají, ale (administrativa) nemůže veřejně upustit od svých pozic kvůli politickým rizikům (pro Bidena),“ sdělil tento zdroj.

Deník The New York Times 23. prosince uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin od září letošního roku prostřednictvím různých diplomatických kanálů signalizuje, že je připraven k zahájení jednání o příměří na Ukrajině, přestože z oficiálních prohlášení vyznívá pozice Ruska jinak.

Ukrajinci budují nové dračí zuby a kryty

V posledních měsících Ukrajinci budovali kvůli ruským útokům obranné konstrukce například v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, upozornil ve středu portál Meduza.

Obranné linie zahrnují železobetonové kryty, jehlanovité zábrany zvané dračí zuby, protitankové příkopy, bunkry a další prvky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před Vánocemi tuto linii podle Meduzy označil za nejmohutnější na celé Ukrajině.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Nečekaná návštěva amerického prezidenta Joea Bidena V Kyjevě (20.2.2023)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa