Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zlo bude poraženo,“ vzkázal Zelenskyj. Ukrajinci slaví Vánoce v novém datu, mnozí na frontě

Aktualizováno -
24. prosince 2023
19:32
Autor: Mii, ČTK, swp - 
24. prosince 2023
17:55

Už druhé Vánoce během válečného stavu slaví Ukrajina. A tentokrát poprvé v novém termínu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj letos v červenci podepsal zákon, který přesunul oslavy Vánoc ze 7. ledna na 25. prosince. Právě Zelenskyj dnes vzkázal, že temnota nakonec prohraje a zlo bude poraženo.

„Předvánoční noci jsou nejdelší v roce. Den se však již začíná prodlužovat a začíná převládat světlo. Světlo sílí. Den za dnem a krok za krokem tma ustupuje. Temnota nakonec prohraje. Zlo bude poraženo. To je dnes náš společný cíl, naše společné přání a to, za co se modlíme. Za naši svobodu. Za naše vítězství. Za naši Ukrajinu,“ uvedl ve svém vánočním vzkazu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Oslava Vánoc již dnes proběhla v ukrajinském Lvově. Lidé vojákům nabízeli mimo jiné koblihy. Řada vojáků se ale na svátky domů nedostala, bude je trávit na frontě. „Mám sklíčenou náladu (…) Moje děti a já jsme zůstali na další prázdniny bez milované osoby. Jsou to už druhé Vánoce, kdy děti píší dopisy s jediným přáním, aby se táta vrátil domů,“ prozradila pro server The Journal Ukrajinka Tatjana Komliková.

„Na Ukrajině panuje rozpolcená atmosféra. Děti chtějí slavit svátky, a tak se jim snažím vytvořit sváteční atmosféru. Ale je tu neustálý pocit, že můžeme každou chvíli zemřít,“ podotýká další Ukrajinka Olga Moloková. S dětmi se tak rozhodla, že vytvoří vánoční dárky pro armádu.

Vánoce poprvé v prosinci

Dříve Ukrajina slavila Vánoce 7. ledna, letos poprvé je oslaví 25. prosince. Pravoslavní věřící slaví Vánoce podle starého juliánského kalendáře, který zavedl Julius Ceasar, a to zhruba dva týdny po západním křesťanském světě, jenž se řídí kalendářem gregoriánským přijatým v 16. století. V prosinci nicméně slaví Vánoce také například pravoslavné církve v Bulharsku, Rumunsku a Řecku.

Přechod na nový církevní kalendář pro svátky s pevným datem oficiálně v létě schválila Pravoslavná církev Ukrajiny, změna začala platit od 1. září letošního roku. Církev už dříve avizovala, že farnosti a kláštery, které si přejí zachovat starý kalendář, budou mít tuto možnost. Reforma se má zavádět bez nátlaku a postupně, uvedla.

Přechod k novému kalendáři ohlásila také Ukrajinská řeckokatolická církev, která je třetím největším náboženským uskupením na Ukrajině. V souvislosti s ruskou invazí projevovalo zájem slavit tyto svátky v prosinci čím dál tím víc Ukrajinců.

„Začne obroda země“

Ukrajinci, se kterými mluvily tiskové agentury, změnu většinou vítají. „Opravdu chceme slavit tento svátek novým způsobem,“ řekla agentuře AFP žena, která se představila jako Olena. Podle ní nové datum Vánoc znamená, že Ukrajina slaví tento svátek „s celým světem a daleko, velmi daleko, od Moskvy“.

Změnu přivítal i katolík Oleksandr, který poprvé oslaví Vánoce ve stejný den jako jeho manželka, která je pravoslavného vyznání. Před tím bylo v jejich rodině zvykem slavit narození Ježíše Krista dvakrát - 25. prosince a 7. ledna. „Vše, co má spojitost se Sovětským svazem, jako srp a kladivo, hvězdy, či sochy a památníky Lenina, je ničeno. A nyní, s novým svátkem 25. prosince, začne obroda země,“ řekl agentuře Reuters Oleksandr.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa