Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbán hrozí EU vetem na pomoc Ukrajině. Podle expertů mu jde o „vlastní“ pozastavené miliardy

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
20:04

Maďarský premiér Viktor Orbán v dopise šéfovi Evropské rady Charlesu Michelovi vyzval ke "strategické diskuzi" o další podpoře Ukrajiny na příštím summitu EU v prosinci. Orbán smysluplnost podpory zpochybňuje. Podle serveru Politico, který má dopis k dispozici, Orbán nepřímo naznačuje, že Maďarsko by mohlo vetovat 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) na financování ukrajinské vlády i přístupové rozhovory s Kyjevem. Podle nejmenovaného diplomata Orbán Ukrajinu využívá jako páku při vyjednávání s Bruselem, který zadržuje 13 miliard eur (asi 318 miliard korun) ve fondech pro Maďarsko kvůli pochybnostem o stavu tamního právního státu.

„Evropská rada by měla zhodnotit, jak efektivní je její současná politika vůči Ukrajině, včetně četných podpůrných programů. Považujeme tyto cíle za realisticky dosažitelné? Je tato strategie udržitelná bez silné podpory Spojených států? Můžeme pokračující podporu Spojených států považovat za samozřejmou? Jak si představujeme bezpečnostní architekturu Evropy po válce?“ táže se Orbán.

Ve vztahu k USA se maďarský premiér odkázal na skutečnost, že republikánská většina amerického Kongresu se zdráhá zvednout ruku pro nový balík pomoci pro Izrael a Ukrajinu o celkové výši 106 miliard dolarů, z čehož by více než 61 miliard mělo připadnout Ukrajině, a který se snaží protlačit demokratický prezident Joe Biden.

Orbánův dopis je další kapitolou dlouhotrvajícího sporu mezi Bruselem a Budapeští o 13 miliardách eur pro Maďarsko, které Brusel neuvolňuje kvůli obavám, zda země dostává evropským standardům právního státu, píše Politico.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Aniž by to prohlašoval přímo, dopis naznačuje, že Budapešť by mohla využít svého veta a blokovat 50miliardovou pomoc pro ukrajinskou vládu, 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) vojenské pomoci i zahájení přístupových rozhovorů s Kyjevem. Evropští lídři přitom doufali, že tyto body schválí na summitu v polovině prosince, píše Politico.

Dotyčný nejmenovaný diplomat serveru sdělil, že některé evropské země zkoumají způsoby, jak na podpoře Ukrajiny pracovat mimo unijní struktury, například prostřednictvím Evropského mírového nástroje (EPF), a de facto tak nechat Budapešť za dveřmi. „Takový přístup by ale nefungoval v případě přístupových rozhovorů,“ připomněl diplomat s tím, že v zájmu zachování evropské jednoty zatím podle něj není dobrým nápadem Maďarsko obcházet.

Další možností je v případě maďarského veta věc odložit na jaro příštího roku - ukrajinská vláda se svým rozpočtem „dostane na hranu“ až v březnu a Evropská komise by získala víc času, jak Budapešť přimět ke spolupráci v otázce Ukrajiny.

„Je to taková přetahovaná,“ dodal nejmenovaný diplomat. Evropská komise podle něj doposud prokázala velkou schopnost předejít „politickým výbuchům“ s Budapeští.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa