Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řehka vítal v Praze šéfa Vojenského výboru NATO: Rusko nesmí uspět, Ukrajinu musíme podporovat dál

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
14:31

Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo, pokud by vyhrálo, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty. Po jednání s českým náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou to novinářům řekl předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Ukrajinu je podle něj potřeba podporovat, jak dlouho bude třeba. Tématem jednání bylo podle Řehky například hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.

Konflikt na Ukrajině podle Bauera nekončí, protože Rusko v něm pokračuje. Pokud by v tom případě nepokračovala Ukrajina, ztratí svou zemi, míní Bauer. Ukrajinci proto podle něj musí pokračovat, aby Rusové nedosáhli svých strategických cílů. "Naší povinností je pokračovat v podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak bude třeba," uvedl.

Bauer po jednání také vyzdvihl národní odolnost jako základ kolektivního odstrašení a obrany, je podle něj zásadní pro snahu NATO zajistit bezpečnost občanů a demokratických hodnot. Rozhodnutí Ruska začít a pokračovat v agresi vůči Ukrajině zahájilo novou éru kolektivní obrany Severoatlantické aliance (NATO), uvedl. Ta podle něj vyžaduje, aby se země připravily na to, že konflikt může vypuknout kdykoli.

Anketa

Myslíte si, že dojde do roku 2050 k jaderné válce?

Ano, určitě
Nejsem si jistý, ale pravděpodobnost je vysoká
Spíš ne, ale trochu se toho bojím
Ne, to se nestane

"Je naší povinností, abychom se snažili předejít konfliktu," uvedl po jednání Řehka. To se dá dělat jen budováním účinné obrany, ČR má přitom podle něj velké štěstí, že na odstrašení a obranu není sama. Zároveň varoval před představou, že ČR bude v bezpečí díky NATO, které přijde na pomoc, když bude potřeba. "My jsme (Severoatlantická) aliance, my jsme ti, kdo musí budovat schopnosti," uvedl Řehka.

Bauer také ocenil českou podporu Ukrajiny, přijetí statisíců ukrajinských uprchlíků, výcvik tisícovek ukrajinských vojáků a poskytnutí vojenského materiálu. Česko se podle něj podílí na bezpečnosti celého NATO, například vedením nové bojové jednotky NATO na Slovensku nebo vysíláním jednotek do Litvy a Lotyšska.

Návštěva Bauera v Česku je podle Řehky významnou událostí a příležitostí přinést český pohled na věc. Ocenil Bauerovu otevřenost a profesionalitu.

Představitel NATO se v Česku kromě šéfa armády sejde také s náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem nebo zástupci Parlamentu. Setkat se má i s prezidentem Petrem Pavlem, který funkci předsedy Vojenského výboru NATO zastával v letech 2015 až 2018.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa