Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Brutální útok na Cherson a okolí. Rusové za jediný den udeřili na osvobozenou oblast víc než stokrát

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2023
10:31

Ruská armáda za uplynulý den shodila na Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny 87 leteckých bomb, což je nejvíce od začátku války trvající přes 20 měsíců. Podle portálu Hromadske o tom informoval ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Při útoku, který ruské letectvo podniklo v neděli večer, byla poškozena pětipatrová obytná budova, uvedlo jižní velitelství ukrajinské armády. Zasáhla ji řízená střela Ch-31P. Informace o případných obětech nebo zraněných zatím nejsou k dispozici. V noci Rusové znovu ostřelovali Cherson a poničili při tom dva obytné domy. Klymenko uvedl, že podnikli také 12 náletů na vesnici Krynky na levém břehu Dněpru a město Beryslav na pravém břehu řeky.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Vojenská správa Chersonské oblasti uvedla, že za uplynulý den ruská armáda tento region ostřelovala celkem 132krát z minometů, děl, tanků, salvových raketometů a z bezpilotních i běžných letounů. Osm lidí utrpělo zranění.

Ruská armáda po začátku invaze na Ukrajinu Chersonskou oblast obsadila, ukrajinským jednotkám se ale Rusy před rokem podařilo z pravého břehu Dněpru vytlačit a osvobodily město Cherson. V posledních týdnech Ukrajinci pronikli také do některých míst na levém břehu.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa