Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové přišli o nadvládu v Černém moři, odhalili experti. Kyjev postupně obnovuje provoz přístavů

Autor: ČTK, swp - 
21. září 2023
19:55

Ukrajina s použitím střel a námořních dronů ukrajinské produkce do značné míry narušila v Černém moři ruskou vojenskou nadvládu, píše list The Wall Street Journal (WSJ). Mimo jiné tím Kyjev dosáhl obnovení provozu oděských přístavů, kam v nedávné době dopluly ukrajinským koridorem první obchodní lodě od začátku ruské invaze z února 2022.

„Abychom zajistili naši bezpečnost i do budoucna, musíme začít bránit své pobřeží, a to od pobřeží nepřítele," uvedl velitel ukrajinského námořnictva, viceadmirál Oleksij Nejižpapa.

Na začátku války měla ruská Černomořská flotila nad ukrajinským námořnictvem početní převahu 12:1, uvádí WSJ, podle kterého námořní síly Kyjeva nebyly v té době považovány za příliš významné. Ukrajina tehdy navíc urychleně potopila svou vlajkovou loď fregatu Hetman Sahajdačnyj, toho času v opravárenských docích v Mykolajivu, aby nepadla do rukou nepřítele.

V oděských přístavech byl se začátkem války zastaven veškerý provoz. Obyvatelé Oděsy mohli pouhým okem pozorovat ruské válečné lodě, které ze svých pozic na obzoru ostřelovaly město a zároveň se připravovaly na vylodění vojsk. V současné době se ale ruská válečná plavidla už neodvažují plout do severozápadní části Černého moře. Ruská Černomořská flotila od začátku války utrpěla při ukrajinských útocích těžké ztráty a bezpečná pro ni už není žádná oblast Černého moře, píše list.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Ukrajinské útoky v posledních týdnech míří na ruské přístavy a stanoviště v krymském Sevastopolu a pevninském Norossijsku. Ve středu Kyjev uvedl, že zasáhl velitelské stanoviště Černomořské flotily na Krymu a minulý týden odborníci usoudili, že ukrajinské síly 13. září poškodily ruskou ponorku třídy Kilo a velkou výsadkovou loď třídy Ropucha. Poničení boku podle vojenských analytiků navíc zkomplikuje plánované ruské námořní operace.

Ukrajina, která nemá možnost do námořního boje proti Rusku vyslat konvenční válečná plavidla, operuje zejména pomocí několika typů dronů ukrajinské výroby, které dokáží překonat i velké vzdálenosti.

„Je zřejmé, že právě kvůli námořním dronům je nepřítel napjatý, necítí se bezpečně ani ve svých domovských přístavech, natož na moři," uvedl Nejižpapa.

Válka v Černém moři vstoupila do nové fáze s červencovým odchodem Ruska z obilných dohod, které mimo jiné zaručovaly bezpečný vývoz ukrajinských zemědělských produktů z obléhaných přístavů. Zároveň však svazovaly ruce ukrajinské armádě, píše WSJ.

Viceadmirál uvedl, že Ukrajina nemá v úmyslu zasahovat do civilní lodní dopravy v Černém moři. Upozornil však, že podle dohody ze San Rema z roku 1994 o mezinárodním právu v případě námořní války má Kyjev právo cílit na komerční plavidla, která podle něj pomáhají ruské armádě ve válečném úsilí nebo která doprovázejí ruské válečné lodě a letadla. „Jsou to zcela legitimní cíle," uvedl.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa