Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na straně Ukrajiny bojují i Rusové. „Stydím se, ten stát je můj nepřítel,“ říká dobrovolník

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
17:48

Rus, který vstoupil do praporu Sibir (Sibiř) bojujícího na straně Ukrajiny, novinářům stanice Rádio Svobodná Evropa řekl, že ruské počínání na Ukrajině vnímá jako zločin. Z Ruska odjel už jenom proto, aby svoji zemi nepodporoval ani placením daní. Jako příslušník menšiny Burjatů vstoupil do uskupení, které do svých řad láká právě zástupce ruských menšinových etnik. O vzniku tohoto praporu v rámci Mezinárodní legie při ukrajinské vojenské rozvědce informoval minulý týden v rozhovoru s portálem Meduza mluvčí rozvědky Andrij Jusov.

„Jaké zločiny dělá Rusko! Jaké zločiny dělají sami Rusové, a to i můj národ (Burjatů). Začal jsem se za to stydět. Nechtěl jsem s tím mít nic společného, a tak jsem se sebral a odjel,“ vysvětlil tento muž, který má armádní přezdívku Burjat.

Rusku mimo jiné zazlívá i to, že má podle něj za sebou historii útlaku jiných národů, například i Burjatů, které si podrobilo v 17. století. Sám si v Rusku musel nejednou vyslechnout rasistické poznámky na svoji osobu. „Třikrát jsem byl v Moskvě, třikrát jsem byl Asiatem, šikmookým, Číňanem, vším možným, jenom ne ruským občanem,“ uvedl.

Nevraživost k Rusku cítí i další člen praporu Sibiř, rodák z Jakutska na ruském Dálném východě, který má vojenskou přezdívku Vargan. „Necítím se jako Rus z toho důvodu, že ten stát je pro mě nepřítelem,“ uvedl. V ruské nátuře vnímá surovost, kterou podle něj spustila rozšířená chudoba v zemi.

Vargan odsuzuje ruské vojáky, včetně Jakutů, kteří se nechali naverbovat do války proti Ukrajině. Podle něj jsou jejich hlavní motivací peníze, za něž jsou vojáci ochotní zabíjet nebo znásilňovat ženy.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa