Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinářku žijící s rodinou v Praze obvinili v Rusku. Nezaregistrovala se jako agentka

Autor: ČTK - 
26. října 2023
18:28

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová žijící v Česku a zadržovaná v Rusku byla dnes obviněna z toho, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka. Informovala o tom stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, pro niž tato novinářka pracuje.

Obvinění z porušení zákona o zahraničních agentech dnes proti Kurmaševové vznesl vyšetřovací výbor, který v Rusku plní funkci kriminální ústředny.

V Rusku existuje oficiální seznam zahraničních agentů, na nějž může tamní ministerstvo spravedlnosti přidat prakticky kohokoli, kdo je podle něj pod zahraničním vlivem. Na tyto osoby se pak vztahuje přísnější úřední kontrola.

Kurmaševová, která podle Rádia Svobodná Evropa žije v Praze a dlouhodobě se zabývá menšinovými etniky v ruském Tatarstánu a Baškortostánu, do Ruska odcestovala z rodinných důvodů v květnu.

Při zpáteční cestě na začátku června ji však úřady zastavily na letišti a zabavily jí americký i ruský pas. Místo vrácení dokladů ji pak minulý týden zadržely. Podle dřívějších zpráv novinářce hrozí až pětileté vězení.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Luxusní život Putina: Rozlehlé sídlo u moře i toaleta ze zlata  - palace.navalny.com, reuters ,aip
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi