Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Třetina humanitárních zásilek pro ukrajinské vojáky byla letos rozkradena, šokovali celníci

Autor: ČTK, lig - 
20. října 2023
17:45

Na Ukrajině se rozkradla třetina letošních zásilek humanitární pomoci určené vojákům, uvedla dnes podle médií celní správa. Ta společně s ministerstvem obrany prověřovala osud více než 9000 zásilek a zjistila, že třetina zásilek s darovanou pomocí nedorazila k vojenským jednotkám. Celníci v této souvislosti varovali před postihem za dovoz komerčního zboží pod pláštíkem humanitární pomoci.

„Za devět měsíců letošního roku podle výsledků společných kontrol odboru boje proti pašování a porušování celních pravidel (celní správy) a odboru vnitřního auditu ministerstva obrany bylo prověřeno více než 9000 případů přesunu zboží humanitární pomoci na adresu 200 vojenských jednotek. Bylo zjištěno více než 3000 případů, kdy se nepotvrdilo, že by zásilky dorazily do vojenských jednotek,“ uvedla celní správa v komuniké, z něhož citovala agentura Unian.

Celníci společně s ministerstvem obrany vytvořili mechanismus, který umožňuje operativní výměnu informací a kontrolu, zda vojenské jednotky obdržely humanitární zásilky. Na základě výsledků letošní kontroly celníci podali 387 trestních oznámení a sepsali 320 protokolů o porušení celních pravidel.

Celníci uvedli, že jsou vděčni společenským organizacím, dobrovolníkům a mezinárodním dárcům, kteří pomáhají Ukrajině. Současně připomněli, že dovoz zboží pro komerční účely pod pláštíkem humanitární pomoci představuje porušení platných zákonů, za což hrozí postih, dodal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Organizace, které se chystají dovézt humanitární pomoc na Ukrajinu, se od 1. prosince musejí zaregistrovat na webu automatizovaného systému humanitární pomoci a podat prohlášení, které bude předáno celní správě, píše Ukrajinska pravda. Současně vznikla petice, která po vládě požaduje, aby opatření ohledně dovozu humanitární pomoci za válečného stavu odložila o půl roku. Pod petici je už 25.000 podpisů potřebných k tomu, aby se jí úřady zabývaly, napsal deník.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa