Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Takhle mění Rusové města v ruiny. Místní musí spoléhat na pomoc dobrovolníků

Autor: DVL, swp - 
22. října 2023
19:55

Ukrajinští humanitární pracovníci riskují své životy v Záporoží, které je ostřelováno, aby přinesli pomoc převážně starším obyvatelům, kteří zůstali v Orechovu. Město mělo původně 14 000 obyvatel, ale nyní zbylo jen pár stovek, píše zpravodajství Al-Džazíra.

Reportéři se setkali s Julií, koordinátorkou ukrajinských pohotovostních a záchranných služeb, která má na starosti distribuci pomoci do vesnic těsně za frontovou linií, kde normální život již dávno neexistuje.

Přivedla reportéry do distribučního centra, kde se již nashromáždil malý dav, který byl sestaven z lidí, kteří se rozhodli neopouštět své domovy. 

Před válkou byl Orechov městem se 14 000 obyvateli. Nyní jich tu žijí jen stovky.

Před distribučním centrem čekali spíše starší lidé. Nedaleko byla slyšet palba. Obyvatelé dostali od humanitárních pracovníků chléb a vodu, poté se rozešli, někteří z nich odjížděli na kolech. 

Všude jsou spálená pole

Ve městě nezůstal jediný dům, který by zůstal neporušen. Všechny ulice a všechny budovy jsou rozbité včetně střech, dveří a oken, které jsou zabedněny anebo ponechány otevřené. Někteří obyvatelé se snaží rozbité budovy opravovat. 

Jedna žena se při průchodu městem reportérům svěřila, že její dům byl zničen již na začátku války a ona spolu se svým manželem a několika dalšími lidmi od té doby žije ve sklepě. 

Jiný muž, který má také poničený dům, řekl: „Žijete, ale je to těžké pro duši... měli jsme tady život." Od jeho domu jsou vidět stopy po tancích. 

Hluk raket Grad odpalovaných z nedaleké baterie nakonec novináře donutil z města odejít. Cestou nazpět, když pozorují v dodávce okolí města, vidí všude spálená pole.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa