Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bez fanfár, vojenských poct i Putina. Prigožina pohřbili tajně na předměstí Petrohradu

Aktualizováno -
29. srpna 2023
18:59
Autor: ČTK, mav - 
29. srpna 2023
11:48

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu, poslední rozloučení bylo soukromé. Na telegramu to dnes oznámila tisková služba zesnulého oligarchy. Další informace neposkytla, nicméně z jejího prohlášení vyplývá, že hrob se nachází na Porochovském hřbitově. Pohřeb postrádal vojenské pocty, všimla si některá média. Prigožin, jenž se v Petrohradu narodil, podle ruských úřadů zemřel minulý týden při pádu soukromého letadla v Tverské oblasti.  Přítomnost prezidenta Vladimira Putina se na pohřbu nepředpokládala, jak avizoval už dřív mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem se odehrálo v uzavřeném formátu. Ti, kteří se chtějí rozloučit, mohou navštívit Porochovský hřbitov,“ stojí v prohlášení tiskové služby. Podle ruské agentury RIA Novosti si příbuzní přáli, aby se pohřbu zúčastnili pouze oni a miliardářovi nejbližší přátelé. Šéf wagnerovců byl pohřben vedle svého otce, uvádí nezávislá stanice Dožď.

Podle ní a investigativního portálu Agentstvo poslední rozloučení postrádalo vojenské pocty, které obvykle náleží hrdinům Ruska, byť Prigožin kdysi toto vyznamenání obdržel. Hrdinové Ruska jsou zpravidla pohřbíváni na federálním vojenském hřbitově - s čestným doprovodem, vlajkou, kapelou, nesením řádů a čestnou salvou, přiblížil Dožď. „Bylo tam 20 až 30 lidí. Jen blízcí a příbuzní... Všichni byli v civilu, vojáky jsem neviděl,“ popsal Agentstvu nejmenovaný pracovník správy hřbitova.

Portál Shot mezitím zveřejnil snímky, které podle něj zachycují Prigožinův hrob. Soudě podle těchto fotografií tam byl ponechán list papíru s úryvkem básně Josifa Brodského se slovy „Mrtvý, nebo živý?“ popsal web Meduza. Porochovský hřbitov se nachází na severovýchodním okraji Petrohradu, funguje už od 18. století.

Prigožinův pohřeb provázely tajnosti a spekulace. Některá ruská média se domnívala, že by mohl být pochován na Serafimovském hřbitově v Petrohradě, kde o den dříve instalovali bezpečnostní rámy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že prezident Vladimir Putin se pohřbu nezúčastní.

Pohřeb se konal mimo záběry médií a byl v příkrém kontrastu s bezostyšným, sebepropagujícím stylem, kterým Prigožin šířil svou pověst bezohledného a ambiciózního člověka, poznamenala agentura Reuters. Tajnosti kolem posledního rozloučení podle ní zabránily tomu, aby se smuteční shromáždění proměnilo ve veřejnou demonstraci podpory pro šéfa wagnerovců, kterého Reuters označila za brutálního, leč některými Rusy obdivovaného muže.

Podle ruskojazyčného webu stanice BBC byl dnes mezitím na Severním hřbitově v Petrohradu pohřben šéf logistiky Wagnerovy skupiny Valerij Čekalov. Ten zahynul ve středu společně se svým šéfem. Stroj se zřítil přesně dva měsíce poté, co Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru proti ruskému armádnímu velení.

Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Podle předchozích informací byli na seznamu cestujících i Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a čtyři muži, kteří zřejmě také patřili mezi wagnerovce, napsala už dříve BBC. Na rozdíl od Utkina nebo Čekalova se však jejich jména neobjevují na mezinárodních sankčních seznamech, nejsou tudíž považováni za vysoce postavené figury v uskupení. Podle Reuters šlo o Prigožinovu ochranku. Zbylou trojici na palubě letounu tvořila posádka - dva piloti a letuška.

Příčina neštěstí není dosud známá, Peskov však minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa