Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Žéňa zahynul! Jeho wagnerovci zůstanou v Bělorusku. Je jich tam kolem deseti tisíc, potvrdil Lukašenko

Aktualizováno -
25. srpna 2023
17:51
Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
17:10

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny i po smrti jejího vůdce zůstanou v Bělorusku, v zemi jich bude až 10.000, prohlásil dnes běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle tiskových agentur. Lukašenkovy výroky se ale jeví v rozporu s předchozími zprávami médií, že podle satelitních snímků poklesl počet stanů v táborech obývaných ruskými žoldnéři v Bělorusku.

Lukašenko dnes také před novináři prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže stát za středeční leteckou katastrofou, při které zřejmě zahynul vůdce Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin a jeho pravá ruka Dmitrij Utkin. Lukašenko také tvrdil, že Prigožina a Utkina varoval, ať si dávají pozor, ale Prigožin obavy o svůj život odmítl.

18:50
Dnes

Obrazem: Devastace Časiv Jaru v Doněcké oblasti. Město duchů připomíná Bachmut a Avdijivku, o něž se rovněž sváděly těžké boje. Nyní se Rusové snaží prolomit frontu zde.

16:51
Dnes

„SBU doručila oznámení o podezření sankcionovanému metropolitovi Ukrajinské ortodoxní církve Moskevského patriarchátu ze Záporoží, který vyvolával náboženskou nenávist,“ informuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Kněz nenávistně hovořil soukromě i v bohoslužbách, podporoval ruskou agresi. „Duchovní také zveřejňoval provokativní příspěvky na svém osobním telegramovém kanálu, kde urážel náboženské cítění představitelů jiných náboženství. Tímto způsobem podkopával společensko-politickou situaci v přífrontovém regionu ve prospěch agresorské země.“

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

Zobrazit celý online

„Wagner žil, Wagner žije a Wagner bude žít v Bělorusku, i kdyby se to někomu nelíbilo,“ řekl Lukašenko podle státní agentury Belta. „Ještě s Prigožinem jsme vybudovali systém, jak u nás Wagner bude rozmístěn. A pokud jde o ty satelitní snímky, že něco demontujeme, tak skládáme přebytečné stany, tolik jich není zapotřebí,“ prohlásil. V Bělorusku podle něj zůstává jádro skupiny, ale někteří odjeli na dovolenou a jiní se rozhodli žít stranou. „Ale známe čísla telefonů, hesla. Během několika dnů tady všichni budou, až 10.000 lidí,“ prohlásil.

Momentálně ale podle Lukašenka není nezbytné, aby všichni zůstávali v Bělorusku, kam mají přijíždět ve stanoveném počtu na výcvik. „Pokud se Rusko rozhodne odsud vzít lidi ke střídání v Africe, tak prosím, nejsme proti,“ dodal a zdůraznil, že v Bělorusku bude tolik žoldnéřů, kolik bude zapotřebí. „Své sliby splníme, podmínky znají,“ řekl běloruský vůdce.

Tvrdil, že wagnerovci platí Minsku za veškeré poskytnuté služby, a to i za stany a za vodu, zatímco běloruští vojáci - zejména příslušníci vojsk ministerstva vnitra a speciálních sil - rádi přebírají bojové zkušenosti ruských žoldnéřů. A sám nemá pocit, že by „seděl na sudu se střelným prachem“, přestože žoldnéře provází kontroverzní pověst propuštěných trestanců.

Odpovědnost za zřícení letadla s Prigožinem a Utkinem se podle Lukašenka mnozí snaží připsat Putinovi, ale ten podle běloruského vůdce s katastrofou nemá nic společného. „Nedokážu říci, kdo to udělal. Ale znám Putina. Je to uvážlivý, velmi klidný a dokonce pomalý člověk při rozhodování i o méně komplikovaných problémech. Proto si nedokážu představit, že by to udělal Putin, že by to zavinil Putin. To je příliš hrubá, neprofesionální práce, kdyby už k tomu došlo. To na Putina nevypadá,“ řekl. Dodal, že Minsk je ve styku s Prigožinovými příbuznými a ti jsou přesvědčeni, že „bez nejmenších pochybností Žeňa (zdrobnělina od Jevgenij - pozn. ČTK) zahynul“.

Tvrzení Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu, i další podobné spekulace, jsou „absolutní lži“, prohlásil to dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa