Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko uvalilo sankce na ruského zbrojaře i jeho rodinu. V Praze vlastní nemovitosti a luxusní auta

Autor: ČTK - 
16. srpna 2023
16:22

Počet lidí na vnitrostátním sankčním seznamu se dnes zdvojnásobil ze tří na šest. Vláda na něj na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zařadila ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na tiskové konferenci. Ministerstvo zahraničí zároveň navrhuje zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KRTV, který vyrábí zbraňové systémy a podle ministerstva je dodává ozbrojeným silám režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zorikovovi mají podle úřadu rodinné vazby na Obnosova a z toho osobní prospěch, v Česku vlastní a užívají luxusní nemovitosti a vozy. Olga Zorikovová je Obnosovovou dcerou, Rostislav Zorikov je jejím manželem.

Ruský oligarcha, jenž stojí za výrobou raket, které zabíjejí nevinné Ukrajince, musí nést následky. Stejně jako ti, kteří si v Česku užívají luxusu za peníze z obchodu se smrtí,“ uvedl Lipavský na sociální síti X, dříve Twitter. „Tyto osoby se buď přímo podílejí na výrobě zbraňových systémů pro režim Vladimira Putina, nebo z výnosu takové činnosti mají prospěch,“ poznamenal Fiala.

Web Aktuálně.cz před měsícem uvedl, že Zorikov žije v Praze a za peníze z ruské agrese na Ukrajině si kupuje nemovitosti a auta. Podle serveru se také dříve na pražském Žižkově dostal do potyčky s aktivistou, který chtěl protestovat proti zapojení rodiny do válečné výroby. Zorikov má podle serveru v Česku trvalý pobyt a kromě firmy na Žižkově vlastní dva byty a několik luxusních vozů.

Na sankčním seznamu dosud byly tři osoby. Koncem dubna na něj vláda zařadila moskevského patriarchu Kirilla, před měsícem a půl ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka.

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka a pobytu v něm, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi, které má na starosti Finanční analytický úřad. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu.

Video  Exministr Svoboda: Ruská armáda je naleštěná bída! Putin měl kolem sebe jen patolízaly.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa