Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V autě ruského propagandisty vybuchla bomba. Prilepin se chlubil zabíjením na Ukrajině

Aktualizováno -
6. května 2023
20:49
Autor: ČTK - 
6. května 2023
14:35

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin dnes utrpěl zranění při výbuchu bomby ve svém autě. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle ruských úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Úřady věc vyšetřují jako terorismus. V souvislosti s případem byl zadržen jeden podezřelý, který se podle vyšetřovatelů přiznal, že jednal na pokyn ukrajinských tajných služeb. Ministerstvo zahraničí z atentátu obvinilo Spojené státy a Ukrajinu. Ukrajinská tajná služba SBU se k případu odmítla vyjádřit, k odpovědnosti za čin se přihlásila partyzánská skupina Ateš.

„Přežil, ale utrpěl zranění, je při vědomí,“ uvedl zdroj agentury TASS. Prilepin má zraněné obě nohy, je v nemocnici, uvádí TASS. Podle agentury RIA Novosti utrpěl otřes mozku a zlomeniny. Zdravotníci informovali, že je „v těžkém, nikoliv však v kritickém stavu“. Podle gubernátora oblasti Gleba Nikitina podstoupil Prilepin úspěšnou operaci, po níž byl uveden do umělého spánku s cílem rychlejší rekonvalescence.

Telegramový kanál Baza napsal, že kromě Prilepina a řidiče byla v autě Audi Q7 spisovatelova dcera, několik minut před výbuchem ale z něho vystoupila. Síla exploze vozidlo vymrštila, převrátila a roztrhala. Jeho části se rozletěly do stran. V místě výbuchu je na silnici díra. Policisté v Nižegorodské oblasti dostali rozkaz zastavovat všechna „podezřelá“ auta.

Ministerstvo vnitra informovalo, že policie v souvislosti s případem zadržela muže. Ruský vyšetřovací výbor, který útok vyšetřuje jako teroristický čin, později uvedl, že podezřelý Alexandr Permjakov se při výslechu k podílu na atentátu přiznal a uvedl, že jednal „na pokyn ukrajinských tajných služeb“. „Permjakov nastražil výbušné zařízení, které odpálil na dálku. Poté z místa činu utekl, ale byl zadržen strážci zákona, když vyšel z lesa v jiném místě,“ uvedli vyšetřovatelé.

Ruskojazyčný servis BBC informuje, že k útoku se přihlásilo partyzánské hnutí Ateš. Správce jeho telegramového kanálu BBC řekl, že Prilepin je „jedním z hlavních ideologů ruského světa a nese bezprostřední vinu za válku“ na Ukrajině. Skupina Ateš vznikla loni v září a zapojili se do ní Ukrajinci, krymští Tataři a Rusové.

Sedmačtyřicetiletý Prilepin je spolupředsedou parlamentní strany Spravedlivé Rusko. V minulosti sloužil u polovojenských policejních jednotek OMON, účastnil se válek v Čečensku. Podporoval ruskou anexi Krymu v roce 2014 a na straně proruských separatistů se zapojil do konfliktu na východě Ukrajiny. Jednoznačně schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu a podle své mluvčí organizoval humanitární pomoc pro obyvatele oblastí dobytých ruskou armádou.

Prilepinův kanál na telegramu sleduje více než 300.000 lidí, má kanál na platformě YouTube a vlastní internetovou stránku, jejíž správce na ni dnes napsal, že „Zachar žije“. Agentura Reuters připomíná, že v roce 2019 se chválil svými „úspěchy“ na Ukrajině, když řekl, že jeho jednotka „zabila velké počty lidí“. „Žádný z polních velitelů neměl takové výsledky jako já,“ řekl v rozhovoru na YouTube.

„Odpovědnost za tento a další teroristické činy nesou nejen ukrajinské úřady, ale také jejich západní patroni, především USA,“ uvedlo podle TASS v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Likvidace „ideologických odpůrců“ je podle něj základním reflexem, který Ukrajině „vnutily“ Spojené státy. Konkrétní důkazy o jejich podílu na atentátu ministerstvo nepředložilo.

Ukrajinská tajná služba SBU podle serveru RBK-Ukrajina uvedla, že informaci o svém podílu na atentátu „nemůže oficiálně ani potvrdit, ani vyvrátit“. Tiskové oddělení SBU zároveň připomnělo dřívější vyjádření šéfa služby Vasyla Maljuka, že Rusy, kteří na ukrajinskou půdu přinesli válku, čeká smrt a násilí.

Od ruského vpádu na Ukrajinu při bombových atentátech zemřeli dva ruští prováleční propagandisté. Loni v srpnu přišla o život Darja Duginová, dcera nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Začátkem dubna zemřel při útoku v jedné petrohradské kavárně proruský vojenský bloger známý jako Vladlen Tatarskij.

Video  Pohřeb Darji Duginové v Moskvě (23.8.2022)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa