Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nic dramatického, hodnotí ruská média nálet dronů na Moskvu. Ani psa to neprobudilo, tvrdí

Autor: ČTK, swp - 
31. května 2023
21:12

Ruská média - po vzoru klidné reakce prezidenta Vladimira Putina - úterní nálet bezpilotních letounů na Moskvu nijak nedramatizovala. Dosud největší útok dronů na hlavní město ale ruské noviny nepominuly a hlavní státní televize mu věnovaly nezvykle mnoho vysílacího času, uvedla ruská redakce BBC na svém webu.

Deník Kommersant na titulní straně zveřejnil reportáž svého kremelského zpravodaje, který s ironií sobě vlastní vylíčil, jak zaměstnance střediska Zotov v bývalé pekárně, kteří se shromáždili kvůli setkání s Putinem, neznepokojoval nálet, ale obava, aby kvůli náletu nezrušili schůzku s hlavou státu. Dále se důraz kladl na Putinovo hodnocení, že moskevská protivzdušná obrana fungovala „uspokojivě“ a že nálet budou kriminalisté vyšetřovat jako válečný zločin.

List Vedomosti také zdůraznil Putinovo vyjádření o náletu a citoval názor šéfredaktora portálu Bezpilotnaja aviacija, že „ruská protivzdušná obrana předvedla svou schopnost bojovat s cíli tohoto druhu dostatečně účinně“.

Moskovskij komsomolec si s ohledem na širší čtenářskou obec dovolil „varovnou“ předpověď veterána vojenské rozvědky, plukovníka v záloze Rustema Klupova, že v budoucnu může být hůř, nálety mohou být častější a přesnější. Na pozoru by se měli mít především lidé, kteří bydlí poblíž vojenských objektů. Ty ale bude podle Klupova v první řadě chránit protivzdušná obrana, a tak nelze odhodnout, kde bude bezpečněji.

Moderátor televize První kanál uvedl, že náletu na metropoli se podle ministerstva obrany zúčastnilo osm dronů, z nichž tři „narazily do domů“. Nejasnosti ohledně počtu dronů objasnil počátečními zmatky na sociálních sítích, které opakovaly stejné záběry, a pak se podle něj objevily i falešné zprávy.

Následná reportáž vykreslila „obrázek událostí“ se zásahem protivzdušné obrany v hlavní roli: protiraketová střela „roztrhala na kusy ukrajinský dron letící na hlavní město“ a taky se ukázala zranitelnost útočných bezpilotních letadel vůči zásahu prostředků radioelektronického boje (REB), tvrdil reportér a jeho slova provázely záběry na Atlasovu ulici, kde dron „zasáhl výškovou budovu“. Zda ji zasáhl zásluhou REB, zůstává nejasné, ironicky podotkla BBC.

Leitmotivem všech televizních rozhovorů s očitými svědky bylo tvrzení, že „vše je v pořádku“. „U nás panika, bohudík, nevypukla,“ řekla jedna z obyvatelek domu, která si hned po náletu šla zdřímnout. „Ráno jsem se probudila a měla jsem stovku esemesek. Všichni propadají panice a já si říkám, co se vlastně stalo?“ dodala.

„Nestojí za to propadat panice, vše dobře dopadne,“ přizvukoval v reportáži Prvního kanálu další očitý svědek.

Jeden z obyvatel domu na Leninské třídě, kde dron vletěl do bytu, na kameru hlásil, že to dokonce „ani psa neprobudilo“. A reportér tvrdil, že evakuaci obyvatel domu provázela humorná příhoda, kdy majitele bytu, do kterého vletěl dron, musela ochranka nejprve probudit. „Šli jsme spát dost pozdě, okolo třetí ráno, a tak jsme neslyšeli, co se stalo,“ potvrdila jeho slova žena z bytu.

Ve večerní reportáži televize Rossija 1 obyvatelka bytu, do kterého vletěl dron, řekla, že ji probudilo „klepání na dveře a zvonění“. Jinak nemohla nic říct: „Nic jsem neviděla, protože špatně vidím.“

Ačkoliv reportáž byla z velké části věnována třem místům v Moskvě, kde drony zasáhly obytné domy, zazněla také jména míst v okolí Moskvy, kde „našli trosky ukrajinských dronů“ - i poblíž míst, kde žijí ruské elity. Tato místa nejprve vyjmenoval poslanec Alexandr Chinštejn z vládní strany Jednotné Rusko, nikdo další z oficiálních představitelů jej ale nenásledoval. Server Meduza tvrdí, že podle kremelských pokynů k náletu měla média citovat Chinštejnovo vyjádření výlučně v negativním světle.

A ve večerním vysílání televize NTV po „nejnovější zprávě“ o zničení všech osmi dronů zopakovala, že „děvčata, ke kterým oknem vletěl dron, se neprobudila ze spánku ani na vteřinku“. A to jí umožnilo udělat závěr, že „hlavním úkolem náletu byl psychologický útok“ a „cílem bylo vyvolat paniku“, což se ale „Kyjevu nepodařilo“.

Video  Putinovo prohlášení o útoku na Moskvu pomocí dronů  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa