Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan „propálil“ sankce na rodinu ruského zbrojaře. Expert: Hodně smutné, bylo by to na vyhazov

Autor: vja, swp - 
23. července 2023
05:00

Ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) se během čtvrtka podařilo na sociálních sítích udělat ne zcela elegantní krok, jenž by podle řady expertů i veřejnosti mohl mít vcelku nepříjemné následky. Veřejně na twitteru totiž informoval o možnosti zařazení zetě ruského zbrojního magnáta Borise Obnosova na sankční seznam. Nakolik jsou podobné „přešlapy“ časté a proč by si měli na své vyjadřování na sociálních sítích politici dávat mnohem větší pozor?

Rostislav Zorikov, o jehož zařazení na sankční seznam se podle Rakušanova vyjádření v současnosti jedná, je znám svou vášní pro drahé vozy, jimiž se často chlubí na sociálních sítích. V Praze mimo nich vlastní se svou manželkou Olgou i řadu lukrativních nemovitostí, mezi nimi i celý bytový dům na Žižkově. Celkově by rodina Obnosova měla v České republice vlastnit majetek ve výši skoro 190 milionů korun.

Zorikovův tchán Boris Obnosov patří mezi velmi vlivné ruské zbrojaře a podporovatele prezidenta Vladimira Putina. Rakety šéfa závodu Taktičeskoje raketnoje vooruženije jsou rovněž často využívány ruskou armádou na okupované Ukrajině a samotný holding je veden i na sankčním seznamu Evropské unie.

Zorikov není úplně „neznámá firma“ ani pro investigativce zbývající se válkou na Ukrajině a jejími dopady. Na jeho zřetelné konexe na ruský zbrojní průmysl již minimálně od května opakovaně upozorňovala skupina kolem Mariji Pevčichové z investigativního týmu zabývajícího se ve velkém například případem ruského opozičníka Alexeje Navalného. Zorikov měl na začátku července v Praze dokonce napadnout aktivistu, který před jeho kanceláří upozorňoval na původ financí rodiny.

Bezpečnostní expert: Je to poučení. Udělat to někdo jiný, bylo by to na vyhazov

Rakušanovo nedávné jednání pro Blesk Zprávy okomentoval bezpečnostní expert a bývalý poradce ministra obrany Milan Mikulecký. Podobné excesy by si prý osoby v takto vysokých pozicích skutečně měly odpustit. „Je to hodně smutné. Pokud by něco takového udělal kdokoliv z podřízených pana ministra, tak by to bylo na konec jeho pracovního zařazení,“ zhodnotil závažnost ministrova „prohřešku“.

Příklad by si z Rakušanova přešlapu měl vzít nejen on sám, ale rovněž jeho kolegové, kteří hojně využívají sociální sítě. „Takhle by to mělo být poučení, ale to se netýká pouze tohoto ministra, ale i některých dalších ministrů, kteří, a v posledních měsících jsme toho svědky, se vzrůstající měrou příliš snadno podléhají svodům sociálních sítí. Často je to ve spojení se sociální sítí Twitter, kdy prostě ti lidé ve snaze zaujmout bohužel píšou věci, které by s veřejností sdílet neměli,“ sdělil Blesk Zprávám. „Čeští politici mluvili víc, než měli. Bohužel se to stávalo, to není nic nového,“ dodal.

Že by Zorikov svůj majetek v Česku zcela rozprodal či vyvezl, prý úplně nehrozí. Možné ale je, že se jej nyní pokusí přepsat na jiné osoby či firmy. „Ten majetek jako takový asi úplně nestáhne, nicméně má dostatek času na to, aby jej převedl na jiné osoby, na jiné entity, na schránkové firmy a podobně, čímž by vlastně znemožnil, aby bylo možné z něho hradit škody, které Rusko způsobilo na Ukrajině,“ vylíčil své obavy expert.

Podobné podlehnutí lákadlu sociálních sítí se netýká pouze českých politiků. Jedná se prý o problém, s nímž se musejí potýkat lidé ve vysokých pozicích po celém světě. „Stačí si vzpomenout na různé tweety bývalého amerického prezidenta Trumpa. Je otázka, nakolik jsou ještě sociální sítě dneska pro lidstvo jako takové přínosem a nakolik to spíš v lidech probouzí při té touze po sebeprezentaci říkat i věci, které by si skutečně člověk měl důkladně zvážit. Hlavně lidé v pozicích, jejichž rozhodování může ovlivňovat bezpečnost země,“ připomněl bezpečnostní analytik.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

JaNat ( 23. července 2023 23:13 )

Jsem se jen slušně zeptala.

JaNat ( 23. července 2023 20:07 )

Jsi ho napráskal?

JaNat ( 23. července 2023 17:38 )

roxin, ano, dobře jsi ho poznala, je to hulvát.

JaNat ( 23. července 2023 17:37 )

Souhlas

JaNat ( 23. července 2023 17:37 )

Ty makej a kontroluj, abys nedělal zmetky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa