Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šojgu a šéf Rosatomu míří do Arktidy: Rusové tam mají zařízení pro testování jaderných zbraní

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, swp - 
12. srpna 2023
12:20

Nejméně čtyři lodě ruské Severní flotily a několik stíhacích letounů MiG-31 se společně vypravily na ruskou vojenskou základnu v Arktidě. Do stejných míst zamířili na inspekci i ruský ministr obrany Sergej Šojgu a šéf Rosatomu Alexej Lichačov. Početné ruské jednotky v Arktidě budou nacvičovat ochranu suverenity Ruska. S odkazem na prohlášení Severní flotily a ruského ministerstva vnitra o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. O inspekci informovala i agentura Reuters.

Do Arktidy aktuálně směřuje protiponorková loď Viceadmirál Kulakov, velká výsadková loď Alexandr Otrakovskij, záchranný remorkér Altaj a tanker Sergej Osipov. Tisková služba Severní flotily v pátek informovala, že zahájila velitelsko-štábní výcvik v řízení sil a vojsk. Celkem se akce účastní více než 8000 vojáků, 20 válečných lodí, ponorek a podpůrných plavidel, pět letadel a až 50 jednotek bojové a speciální techniky.

Rusko provozuje rozlehlou základnu v osadě Bělušja Guba na souostroví Nová země a Země Františka Josefa. Severní flotila drží v arktické oblasti nepřetržitou službu a monitoruje vzdušný prostor. Od roku 1954 má Rusko v oblasti zkušební polygon pro testování jaderných zbraní, píše TASS. Pro stálou posádku zde vznikly tři obytné domy pro vojáky a jejich rodiny, jeden další dům je ve výstavbě, cituje ruské ministerstvo obrany TASS.

Sergej Šojgu zkontroloval připravenost zařízení sociální infrastruktury v osadě Bělušja Guba na souostroví Nová země. V této osadě se nachází nejsevernější škola v Rusku. Vzdělávací instituce je určena pro vzdělávání více než 250 školáků,“ uvedlo ministerstvo obrany podle agentury TASS.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa