Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Provokace, nebo omyl? Dva běloruské vrtulníky tajně vlétly do Polska, NATO je v pozoru

Autor: Mii, ČTK, swp - 
1. srpna 2023
21:46

Napětí mezi Běloruskem a Polskem se vyostřuje. Polské ministerstvo obrany informovalo, že dva běloruské vojenské vrtulníky dnes překročily během cvičení hranici polského vzdušného prostoru. Není jasné, zda k incidentu došlo záměrně, nebo šlo o omyl. Ministerstvo již kontaktovalo Severoatlantickou alianci (NATO). Minsk polské obvinění popřel.

Podle rezortu polský vzdušný prostor narušily vojenské vrtulníky Mi-8 a Mi-24. K manévru došlo ve velmi nízké výšce, tudíž stroje byly těžce detekovatelné radary. „Operační velení ozbrojených sil proto v ranním oznámení informovalo, že polské radarové systémy nezaznamenaly žádné narušení polského vzdušného prostoru,“ vysvětluje ministerstvo v prohlášení.

„Polská strana zdůraznila, že incident vnímá jako další eskalování napětí na polsko-běloruské hranici,“ citovala dále agentura PAP z prohlášení polského ministerstva. Varšava podle prohlášení žádá běloruskou stranu, aby incident bezodkladně vysvětlila. Ministr obrany Mariusz Błaszczak v reakci nařídil zvýšit počet polských vojáků na hranicích s Běloruskem.

Běloruská diplomacie reagovala vyjádřením na komunikační platformě Telegram. „Obvinění o narušení polské hranice vrtulníky Mi-24 a Mi-8 běloruského letectva a vojsk protivzdušné a protiraketové obrany je vykonstruované polským armádním a politickým vedením za účelem dalšího ospravedlnění zvyšování sil a prostředků u běloruské hranice,“ sdělilo ministerstvo.

Pokus o destabilizaci Polska

Incident se odehrál jen dva dny poté, co polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že stovka vojáků z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny se přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic. Právě wagnerovci mají s běloruskou armádou podnikat společné cvičení.

„Situace je stále nebezpečnější. S největší pravděpodobností budou (wagnerovci) převlečeni za běloruskou pohraniční stráž a budou pomáhat nelegálním migrantům dostat se na polské území (a) destabilizovat Polsko,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci v Gliwicích na jihozápadě Polska.

Polsko podle Morawieckého v posledních dvou letech zažívá permanentní hybridní útok na své východní hranici s Běloruskem. Dodal, že jen v letošním roce registroval přibližně 16 000 nelegálních pokusů o překročení hranice migranty, které do Polska „dotlačili“ ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa