Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenského varování a tajemné video Ukrajinců: Válka přichází do Ruska!

Autor: ula, ČTK - 
31. července 2023
11:56

„Rok odplaty pokračuje. Termíny se mohou změnit. Ale výsledek zůstává stejný - bolest a tragédie okupantů.“ Tak zní popisek u záhadného videa, které v neděli zveřejnil Ukrajinský úřad pro strategickou komunikaci. S podobně mrazivým vzkazem přišel i prezident Volodymyr Zelenskyj, který prohlásil, že se válka blíží do Ruska!

Zelenskyj poslal svůj vzkaz poté, co se Moskva stala terčem útoku bezpilotních letounů. Jeden dron zasáhl výškovou budovu v komerčním centru. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo zneškodnit tři bezpilotní letouny.

V jedné z budov zasažených drony sídlí ministerstvo hospodářského rozvoje a ministerstvo průmyslu a obchodu. Sídlí zde také úřad ministerstva pro digitální rozvoj, telekomunikace a masmédia, který je součástí Putinovy propagandistické budovy.

V době náletů záběry ukazovaly dvě zděšené ženy, jak sledují přilétající dron a říkají: „To letí tak rychle!“ Další video natočené z nábřeží Presnenskaja ukázalo, jak jeden z dronů narazil do budovy, zatímco žena křičí: „Mami!“ Moskevský starosta Sergej Sobyanin uvedl, že fasády dvou budov byly „mírně poškozeny“, a to navzdory fotografiím, které jasně ukazovaly daleko větší zkázu. Jak uvedl portál The Sun, při útoku byl zraněn člen ostrahy a podle nepotvrzených zpráv byla ještě zraněna také 21letá žena.

Zelenskyj: Ukrajina sílí

Útok dronů přišel v době, kdy ruský prezident byl ve svém rodném Petrohradě na každoročních oslavách Dnů námořnictva.

Kyjev tvrzení o útoku nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj ale řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces.

Zároveň dodal: „Dnes je 522. den takzvané ‚Speciální vojenské operace‘, o které si ruské vedení myslelo, že bude trvat několik týdnů. Ruská agrese na bojišti zkrachovala. Ukrajina sílí.“

Přijde úder na den nezávislosti?

Je možné, že je zde souvislost s animovaným videem, které zveřejnil Ukrajinský úřad pro strategickou komunikaci. „Rok odplaty pokračuje. Termíny se mohou změnit. Ale výsledek zůstává stejný - bolest a tragédie okupantů,“ stojí v popisku videa, kde je vidět, že ukrajinský chlapec přišel při útoku o rodinu. Chlapec vytvoří z obrázku své rodiny papírové letadlo, které se změní na dron a spolu s dalšími bezpilotními letouny zasahují cíle, mezi nimiž je i Moskva.

Na konci videa je datum 24. srpna - tedy den, kdy Ukrajinci slaví den nezávislosti.

Ukrajina dál útočí na jihu

Ukrajinské jednotky nyní pokračují v útocích ve směru na města Melitopol a Berďansk, která na jihovýchodě Ukrajiny okupují Rusové; severněji Ukrajinci čelili protiútokům ruským sil. „Na východě Ukrajiny se odehrálo více než 20 bojových střetů. Ruští uchvatitelé neuspěli,“ informoval dnes ráno ukrajinský generální štáb v pravidelném hlášení o situaci na bojišti.

U města Marjinka v Doněcké oblasti ukrajinští vojáci dál odrážejí ruské útoky a „pevně drží obranu“ také u Kupjanska v Charkovské oblasti, uvedlo ukrajinské velení.

Generální štáb o víkendu odhadl, že celkové ruské ztráty od vypuknutí války proti Ukrajině už přesáhly 245 000 vojáků, napsala tisková agentura Unian. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Válka Rusko vs. Ukrajina
20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova. (8. 7. 2023)  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa