Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hořící loď s 3000 automobily: Odtah kolosu znemožnil vítr

Autor: ČTK - 
30. července 2023
06:52

Obří nákladní loď Fremantle Highway převážející téměř 3000 automobilů, která hoří u Nizozemska, se v sobotu nepodařilo odtáhnout. Napsala to agentura AFP. Může za to vítr, který vane nevhodným směrem. Intenzita požáru na lodi, která má na palubě i zhruba 500 elektroaut, se však snížila.

"Kvůli větru z jihozápadu není v současné chvíli možné loď odtáhnout," uvedla agentura na ochranu životního prostředí. Hustý kouř by podle agentury ohrozil posádku remorkéru, který měl loď přesunout o několik desítek kilometrů. Nevhodné podmínky pro odtažení lodi budou podle úřadů trvat několik dní. Loď je neustále pod kontrolou, uvedla agentura.

Intenzita ohně a teploty na palubě lodi se však výrazně zmírnila. V sobotu tak na palubu nákladní lodi mohli vstoupit technici, kteří připevnili druhé tažné lano.

Požár na palubě lodi, která přepravuje zhruba 3800 aut, vypukl v úterý krátce před půlnocí. Příčiny vzniku ohně nejsou známy, podle stanice NOS se však uvažuje, že požár vznikl v jednom z elektromobilů. Jeden člen posádky zemřel, ostatní se podařilo evakuovat. Plavidlo mířilo z Německa přes Egypt do Singapuru.

Video se připravuje ...
Další videa