Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

U Bachmutu byl zraněn americký novinář francouzské agentury AFP: Je mimo ohrožení života

Autor: ČTK - 
24. července 2023
19:05

Novinář agentury AFP byl dnes zraněn na východě Ukrajiny při natáčení videoreportáže, uvedla sama zpravodajská agentura. Novináře, pětatřicetiletého Američana Dylana Collinse, zranily četné střepiny při útoku dronu na postavení ukrajinského dělostřelectva v zalesněné oblasti poblíž Bachmutu. Svědky exploze se stali další reportéři AFP.

Zraněný byl odvezen do nemocnice, kde byl ošetřen. Podle lékařů není v ohrožení života. Collins je při vědomí a hovoří se svými kolegy, dodala AFP. „Zjišťujeme všechny okolnosti toho incidentu. V duchu jsme s Dylanem a jeho blízkými,“ uvedla ředitelka AFP pro Evropu Christine Buhagiarová v prohlášení.

Město Bachmut, které bylo od loňského léta v epicentru těžkých bojů na východě Ukrajiny, dobyli Rusové v květnu. Ukrajinské síly během své protiofenzívy, zahájené na počátku června, postupují severně a jižně od Bachmutu, aby se pokusily obklíčit ruské jednotky a město osvobodily. Útoky po křídlech ale narážejí na pevně vybudovanou ruskou obranu a minová pole.

Collins pracuje pro AFP od roku 2018, aktuálně je koordinátorem videoslužby agentury pro Libanon a Sýrii. Na Ukrajinu jezdí od začátku ruské invaze pravidelně. Byl v Kyjevě v prvních dnech války, kdy se Rusové pokoušeli hlavní město dobýt. Má hodně zkušeností z práce v konfliktních oblastech na Blízkém východu a pro AFP zpravodajsky pokrýval arménsko-ázerbájdžánskou válku o Náhorní Karabach v roce 2020.

U Bachmutu byl v květnu zabit jiný novinář AFP, který natáčel videa o dění ve válečné zóně, dvaatřicetiletý Arman Soldin. Tuto sobotu jeden ruský novinář, zpravodaj státní agentury RIA Novosti Rostislav Žuravljov (33), zahynul a další tři utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování v oblasti bojů na jihu Ukrajiny. Týž den byl na východě Ukrajiny při ruském ostřelování zraněn kameraman německé stanice Deutsche Welle Jevhen Šylko. V obou případech byla podle médií použita kazetová munice.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa