Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naučit „infantilní jinochy“ mašírovat. Do ruských osnov se vrací vojenská příprava

Autor: mav, Current Time - 
19. července 2023
05:00

Salutovat, pochodovat, udržovat kalašnikov… To se normálně mladíci učí na vojně. V Rusku to však bude povinným učivem dospívajících žáků. Už od začátku nadcházejícího školního roku se mění osnovy speciálního předmětu „Základy bezpečnosti života“ (OBŽ), píše web Current Time TV ze skupiny Rádia Svobodná Evropa.

Od 1. září 2023 se v ruských školách změní osnovy OBŽ. Především se vrátí základní vojenská příprava, která byla ze školních programů odstraněna v devadesátých letech. A od roku 2024 budou OBŽ nahrazeny ještě jiným předmětem, o němž se zatím diskutuje pod prozatímním názvem Základy bezpečnosti a obrany vlasti.

„Aby školáci měli možnost získat základy a představu o tom, co obnáší služba v armádě,“ vysvětloval v červnu změny poslanec Andrej Kartapolov, šéf obranného výboru Státní dumy. V oborových diskusích si stěžoval, že kvůli nedostatku výchovy ve školách se pak brancům na vojně musí vysvětlovat například pochodování v útvaru či hodnostní systém - a to prodlužuje dobu výcviku před nasazením. „Infantilní jinoši, kteří jsou do značné míry nepřipraveni na reálný život,“ popsal Kartapolov současné ruské středoškoláky. „O nutnosti tohoto předmětu není vůbec pochyb,“ tvrdí poslanec, podle něhož by měl být přímo „zásadní“.

Mimochodem, byl to právě Andrej Kartapolov, kdo v roce 2022 navrhl umožnit školákům podepisovat smlouvy s ministerstvem obrany. V dubnu 2023 ruská Státní duma přijala změny zákona o smluvní službě, které umožňují vstup do armády ihned po ukončení školní docházky a po dosažení věku 18 let.

Salutovat a mašírovat

Nová učebnice pro 10. ročníky je již připravena. Na tvorbu dohlížela profesionální psycholožka - dcera šéfa ruského ministerstva obrany Julija Šojguová.

V učebnicích OBŽ pro 10. ročníky se nový blok jmenuje „Prvky počáteční vojenské přípravy“. V příručkách pro učitele, které byly zveřejněny na webových stránkách vydavatele, jsou hlavním tématem „Základy vojenské služby“. 

„Vojenský pozdrav se provádí zřetelně a mladistvě, s přesným dodržováním pravidel formačního postoje a pohybu,“ stojí například v metodické příručce pro učitele, jež poměrně podrobně poučuje i o úhlu, pod kterým se zvedá noha při pochodu, či o správném držení sejmuté čepice.

Další kapitoly: „Pohyb ve formaci“, „Předběžné a výkonné povely“, „Zbraně pěšáka a pravidla manipulace“ (jež popisuje montáž, demontáž, a dokonce „střelbu“ z makety útočné pušky Kalašnikov).

Výsledkem učiva by mělo být, že žáci 11. tříd mají „vytvořenou ruskou občanskou identitu, vlastenectví, pocit odpovědnosti vůči vlasti“ a „ideologické přesvědčení, připravenost sloužit a bránit vlast a odpovědnost za její osud“.

Už dříve se v tomto předmětu probíralo riziko dezinformací na internetu či online radikalizace mládeže ze strany extremistů; nyní se přidává i hrozba „fake news“ v kontextu informační války. „Ruská federace zavedla odpovědnost za porušení zákazu šíření informací týkajících se role SSSR ve druhé světové válce, jakož i veřejných akcí zaměřených na diskreditaci použití ozbrojených sil Ruské federace za účelem ochrany zájmů Ruské federace a jejích občanů, udržení mezinárodního míru a bezpečnosti nebo výkonu pravomocí státních orgánů Ruské federace,“ připomíná nová učebnice.

Od letoška je také povinná pro žáky 10. tříd (pro chlapce; žačky mohou dobrovolně) účast na výcvikových táborech. Školáci si za pět dní údajně „vytvoří morální, psychické a fyzické vlastnosti nezbytné pro službu v ozbrojených silách“, konkrétně se naučí kopat zákopy, pochodovat ve formaci, střílet, házet granáty, pohybovat se po bojišti, zastavovat krvácení a zvládnout „jednání vojáka v důsledku varovných signálů a záblesku jaderného výbuchu“.

Vojenské tábory s kosmonauty

Takové výcvikové tábory nařídila ministerstva školství a obrany již v roce 2010 - ale ne všechny školy je pořádaly a ne všichni studenti se jich účastnili. Organizuje je buď nejbližší vojenská jednotka, nebo speciální výcviková a metodická střediska vojensko-vlastenecké výchovy mládeže Avangard.

Hlavní středisko Avangardu vybudovala Moskva nedaleko hlavního města roku 2020, zatím pořádá pětidenní kurzy za 39100 rublů (9100 Kč). Doporučený věk chlapců: 14-17 let. Web ukazuje, kterak k účastníkům hovoří správné vzory mj. z řad sportovců, kosmonautů, polárníků, ale i umělců. Po celém Rusku již bylo otevřeno asi sto takových středisek, úřady na nich nešetří.

Třeba v Čeljabinské oblasti vláda vyčlenila na výstavbu centra Avangard v roce 2021 téměř 80 milionů rublů (asi 19 mil. Kč) a dalších 300 milionů rublů vždy na další dva roky (cca 70 mil. korun).

O zkušenosti se ve střediscích už dělí i veteráni invaze na Ukrajinu - a právě takoví by měli přednášet i přímo na školách. Primárně budou vybírat učitele povolané do války, ale plán je poslat i jiné vysloužilce na tříměsíční přeškolení, aby dovedli hovořit k mládeži.

Učitelé už to nemůžou přeskočit

Dosud byly v osnovách „Hovory o důležitých věcech“ - hodiny, v nichž se ruským dětem mělo mimo jiné vyprávět o vlastenectví; někteří učitelé je prostě nevedli nebo mluvili o jiných věcech. Nově budou takováto témata jasně daná a povinná. Základy bezpečnosti života mnohde nebyly prioritou, pro chudší školy například byl problém pořídit si na ně učebnice nebo zajistit odpovídající střelnice (podle představ tvůrců kurzu měly být laserové…).

Od 1. září se objeví i aktualizovaná učebnice dějepisu pro střední školy, která bude obsahovat kapitolu o konfliktu na Ukrajině. Podle ministra školství Kravcova „vysvětlí důvody zahájení speciální vojenské operace“.

V květnu se na internetu objevily fotografie stránek učebnice, na nichž je na konci této kapitoly napsáno: „Naše věc je správná! Nepřítel bude poražen, vítězství bude naše!“

V roce 2024 vyjde další, již zcela přepracovaná učebnice světových a ruských dějin. Jejím autorem je Vladimír Medinskij, bývalý šéf ministerstva kultury, autor Mýtů o Rusku, vlastního výkladu ruských dějin, který byl vědeckou obcí kritizován. Zvláštní místo v ní bude věnováno válce Ruska proti Ukrajině; Rusko bude prezentováno jako „nástupce SSSR a Ruského impéria“. Rovněž přijde nová učebnice zeměpisu s „novými regiony“ (jak úředníci nazývají území Ukrajiny okupovaná Ruskem).

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa