Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rusům válka nevadí: Putina chce znovu volit 70 procent lidí, ukázal průzkum. Je dobrý vůdce, tvrdí

Autor: DVL, swp - 
9. července 2023
14:33

Podle průzkumu veřejného mínění nevládní organizace Levada Center by Putina v následujících prezidentských volbách, které se budou konat v březnu roku 2024, volilo až 70 % Rusů. Lidé ho označili za dobrého vůdce, který jedná v jejich zájmu, informovala Ukrajinská pravda.

V Rusku se v březnu 2024 budou konat prezidentské volby. Podle průzkumu veřejného mínění by zhruba 70 % Rusů podpořilo v příštích volbách diktátora Vladimira Putina. Výsledky průzkumu zveřejnila ruská nevládní organizace pro výzkum veřejného mínění a pro sociologický výzkum Levada Center.

Většina respondentů popsala svůj postoj k Putinovi jako neutrální či pozitivní. Dvě třetiny z nich by si přály, aby byl v roce 2024 znovu zvolen. Podle nich „dělá správnou politiku“, je to „dobrý vůdce, který jedná v zájmu lidu“ a „neexistuje k němu žádná alternativa". 

Co se týče konkrétních výsledků, 23 % dotázaných uvedlo, že jejich postoj k Putinovi je „sympatický“, dalších 19 % ho „obdivuje“, přičemž od loňského roku těchto názorů neubylo. 12 % respondentů řeklo, že má k prezidentovi „neutrální, lhostejný“ postoj a 31 % o něm nemůže říct „nic špatného“. 

Putinovo znovuzvolení očekává 68 % Rusů, což je více než v roce 2012, ale méně než v květnu 2022, kdy to bylo 72 %. 

Podle výsledků nevládní organizace nejčastěji Putina volí osoby starší 55 let, nejméně osoby mezi 18 - 24 lety. Putina také častěji volí movitější občané. 

Naopak proti jeho znovuzvolení je 20 % Rusů. Jeden z nich uvedl, že diktátor zahájil válku proti Ukrajině a „zabíjel a vyhlazoval národ“.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa