Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinářská exkurze do tábora v Bělorusku: Wagnerovci tam nejsou, stany jsou prázdné

Autor: ČTK - 
7. července 2023
22:24

Bělorusko pozvalo zahraniční novináře do prázdného stanového tábora asi 90 kilometrů jihovýchodně od Minsku, o němž se spekuluje, že vznikl pro tisíce členů ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti. Žádné známky toho, že by se wagnerovci do Běloruska přesouvali, ale zatím nejsou, informovala dnes stanice CNN.

V prostoru bývalé armádní základny obklopené lesy nedaleko města Asipovičy stojí přes 300 rozměrných stanů postavených běloruskou armádou. Podle běloruského generála Leanida Kasinského, který novinářům tábor ukazoval, se ale wagnerovci teprve rozmýšlejí, zda ho využijí.

„Je to letní tábor vystavěný v rámci tréninkového cvičení. Nikdo z wagnerovců se na něj zatím nepřijel podívat,“ řekl podle Reuters Kasinski. „Vy novináři byste se měli snažit nedělat senzaci z ničeho,“ poznamenal.

Po krátkém tažení na Moskvu, které před dvěma týdny podnikli žoldnéři z Wagnerovy skupiny na protest proti ruskému armádnímu vedení, je budoucnost těchto bojovníků nejasná. Wagnerovci podle projevu, který pronesl ruský prezident Vladimir Putin nedlouho po vzpouře, dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, anebo odešli do Běloruska, či do civilu.

Běloruský prezident Lukašenko 27. června oznámil, že letadlo se zakladatelem skupiny Jevgenijem Prigožinem přistálo v Minsku, ve čtvrtek ale uvedl, že Prigožin není v Bělorusku, ale v ruském Petrohradu. Lukašenko zároveň řekl, že není jasné, zda se do Běloruska přesunou Prigožinovi muži. Nejmenovaný představitel amerického ministerstva obrany dnes podle Reuters sdělil, že Rusko se očividně snaží Prigožinovo žoldnéřské „impérium“ rozložit.

Podobné nejasnosti panují ohledně ruských taktických jaderných zbraní, jejichž rozmisťování v Bělorusku ohlásily před časem Moskva i Minsk.. Nedaleko Asipovičů se nachází utajovaný objekt, o němž Rusko uvažuje, že by ho upravilo jako sklad jaderných zbraní, domnívá se podle Reuters americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Ředitel jaderného výzkumného projektu Federace amerických vědců Hans Kristensen ale upozornil, že vizuální důkazy přítomnosti fungujícího zařízení pro jaderné zbraně v Bělorusku zatím nejsou.

Kasinski se k objektu odmítl vyjádřit. „Možná, že si to CIA myslí, nevím, na čem je to založeno. Nikdo vám nikdy neřekne, kde jsou taktické jaderné zbraně umístěny, to musíte pochopit,“ citovala ho agentura Reuters.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa