Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Napětí v Záporoží: Rusové chystají provokaci v elektrárně, tvrdí Ukrajina. MAAE chce plný přístup

Aktualizováno -
5. července 2023
19:58
Autor: ČTK - 
4. července 2023
22:15

Rusové umístili na střechu dvou bloků Záporožské jaderné elektrárny cizí předměty, které vypadají jako výbušná zařízení. Jejich výbuch by bloky nepoškodil, ale může vytvořit zdání, že Ukrajina elektrárnu ostřeluje, uvedl  generální štáb ukrajinské armády, který varoval, že podobná provokace by se mohla odehrát v „blízké době". Na sociálních sítích se zároveň objevují záběry údajně hromadně odjíždějících okupantů. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) požádala o zpřístupnění všech budov elektrárny. Cílem MAAE je potvrdit, že se "v elektrárně nenacházejí miny ani výbušniny", uvedla agentura AFP.

Generální štáb také upozornil, že ruská média i komentátoři na platformě Telegram už v tomto smyslu šíří dezinformace. Rusko mezitím skutečně Ukrajinu obvinilo, že se na elektrárnu v blízké době chystá zaútočit. Poradce šéfa ruského koncernu Rosenergoatom Renat Karčaa podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Ukrajina plánuje na elektrárnu v noci na dnešek zaútočit s pomocí „vysoce přesných zbraní“ a dronů.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Sociálními sítěmi se šíří imformace o rychlém odjezdu Rusů z areálu elektrárny, oficiálně potvrzené nejsou. A šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na twitteru uklidňuje, aby lidé nepropadali panice. „Keep calm. Záporožská drží. Nenaskakujme na informační válku, kterou vedou obě strany. Kdyby se tam přece jen něco stalo, chrání nás vzdálenost,“ napsala.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu požádala o zpřístupnění všech budov. „Vzhledem k tomu, že napětí a vojenská aktivita v oblasti narůstají, naši experti musejí být schopni ověřit fakta přímo na místě,“ uvedl v prohlášení šéf MAAE Rafael Grossi. Ve chvíli, kdy se obě strany vzájemně obviňují z plánování provokací či útoků, je teď podle něj zásadní objasnit současnou situaci.

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny se v poslední době vyostřilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl jako „další lež“. Generální ředitel ruského jaderného koncernu Rosatom Alexej Lichačov pak na jednání se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grossim mluvil o nebezpečí, že ukrajinské síly budou elektrárnu ostřelovat.

Rusko Záporožskou jadernou elektrárnu, největší zařízení svého druhu v Evropě, obsadilo krátce po začátku loňské invaze na Ukrajinu. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar tak nyní prakticky vede frontová linie, Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem vinily z ostřelování tohoto zařízení a z jaderného terorismu.

Pravidelné výpadky elektřiny způsobené ostřelováním znemožnily bezpečný provoz elektrárny a jejích šest reaktorů bylo odstaveno, aby se minimalizovala hrozba katastrofy, uvedla agentura AP. MAAE během uplynulého roku opakovaně vyjádřila znepokojení kvůli riziku podobné katastrofy, jako byl v roce 1986 výbuch jaderné elektrárny v Černobylu.

Zelenskyj v úterý s odvoláním na zprávy zpravodajských služeb řekl, že ruské síly umístily na střechu několika bloků „předměty připomínající výbušniny“, aby simulovaly útok zvenčí. „Jejich detonace by bloky neměla poškodit, ale může vytvořit zdání o ostřelování z Ukrajiny,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Agentura AP v souvislosti s tím uvedla, že prozkoumala satelitní snímky elektrárny pořízené v pondělí a dnes a na fotografiích nezaznamenala na střechách bloků žádné viditelné změny. Jak uvedl šéf MAAE Grossi, při poslední inspekci elektrárny nezaznamenali žádnou aktivitu související s výbušninami, namístě je ale podle něj mimořádná ostražitost.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa