Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papež posílá „mírového vyslance“. Míří do Moskvy za Putinovým blízkým spojencem

Aktualizováno -
27. června 2023
13:20
Autor: ČTK - 
27. června 2023
13:07

Italský kardinál Matteo Zuppi, kterého papež František pověřil mírovou misí, bude ve středu a čtvrtek jednat v Moskvě s místními představiteli. Informoval o tom Vatikán. Ukrajinu navštívil Zuppi před třemi týdny. Kardinál do ruské metropole dorazí dnes večer, uvádí francouzský server La Croix s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje. Zuppi se podle nich setká s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem, který je považován za věrného podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina a za zaníceného obhájce ruské války proti Ukrajině.

„Hlavním cílem této iniciativy je podpořit projevy lidskosti, které mohou přispět k dosažení řešení současné tragické situace a nalézt cesty ke spravedlivému míru,“ stojí v dnešním prohlášení Vatikánu.

Při dvoudenní návštěvě Kyjeva od 5. do 6. června se Zuppi podle zpravodajského serveru Vatican News setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a několika dalšími vysoce postavenými představiteli. Kardinál při setkání vyjádřil obavy papeže o ukrajinský lid a zdůraznil potřebu vzájemného dialogu.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Zelenskyj se setkal s papežem ve Vatikánu při své cestě po Evropě v polovině května a při té příležitosti vyzval, aby Svatý stolec podpořil ukrajinský plán na dosažení míru, který mimo jiné předpokládá úplné stažení ruských sil z okupovaného území Ukrajiny. Naopak se chladně stavěl k jakékoliv papežské iniciativě, která by Ukrajinu kladla na roveň Rusku. „Nelze klást na stejnou úroveň oběť a agresora,“ uvedl tehdy Zelenskyj.

U obou návštěv zmiňují prohlášení Vatikánu „gesta lidskosti“, která zřejmě odkazují na ukrajinskou výzvu, aby Vatikán pomohl s repatriací ukrajinských dětí. Kyjev odhaduje, že od loňského února bylo do Ruska nebo na Moskvou anektovaný poloostrov Krym odvezeno téměř 19.500 ukrajinských dětí, což označil za nezákonné deportace.

Zuppi spolupracoval s katolickou komunitou Sant'Egidio, která se zaměřuje mimo jiné na řešení konfliktů. Byl jedním ze zprostředkovatelů mírových jednání, která v roce 1992 pomohla ukončit občanskou válku v Mosambiku. Kardinálem jej papež jmenoval v roce 2019 a loni byl zvolen předsedou italské biskupské konference.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa