Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Ukrajinci zaútočili obávanými raketami na „bránu na Krym“: Oprava mostu potrvá týdny

Aktualizováno -
22. června 2023
13:01
Autor: ČTK, swp - 
22. června 2023
08:10

Ukrajinské síly podnikly v noci na dnešek raketový útok na most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo řekl, že most zřejmě zasáhly britsko-francouzské střely Storm Shadow, které poškodily vozovku. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.

Šéf okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov zasažení mostu rovněž potvrdil. „V noci byl zasažen Čonharský most. Nedošlo k žádným ztrátám na životech. V současné době pyrotechnici provádějí průzkum, aby posoudili typ munice,“ řekl podle ruské agentury TASS.

Čonharský most, známý jako „brána na Krym“, je jedním z několika mostů spojujících Krym s pevninou a leží na nejkratší trase mezi poloostrovem a místy současné ukrajinské protiofenzivy na jihovýchodě země. Silnice, jejíž je most součástí, vede z Krymu přes Chersonskou oblast dál do Melitopolu v Záporožské oblasti. Moskva v rozporu s mezinárodním právem Krym anektovala v roce 2014.

Saldo k útoku z dnešní noci dále uvedl, že „na mostech došlo k určitému poškození vozovky“. Příspěvek doprovodil snímky, z nichž jeden ukazuje díru zející v povrchu mostu. Podle něj bude průjezd vozidel brzy obnoven, nyní mezi Krymem a Chersonskou oblastí funguje objízdná trasa. Aksjonov ve svém prohlášení potvrdil pouze zásah jednoho mostu.

Ruskem dosazené ministerstvo dopravy na Krymu podle agentury RIA Novosti uvedlo, že oprava si může vyžádat až několik týdnů. Agentura s odvoláním na nejmenovaného představitele ruského vyšetřovacího výboru také napsala, že podle předběžných informací byly vypáleny na most čtyři střely Storm Shadow. Trosky jedné z nich podle něj ukazují, že byla vyrobena ve Francii.

Loni v říjnu poničil mohutný výbuch Kerčský most, jenž spojuje Krym s ruskou pevninou. Ruské úřady z tohoto útoku obvinili Ukrajince. Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil, řada vysoce postavených ukrajinských představitelů nicméně útok uvítala.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa