Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinova armáda nasadila kamikaze tanky: Cihla na plynu a známka ruské nouze, míní expert

Autor: mav, swp - 
1. července 2023
17:37

Důvtipná improvizace armádních kutilů, nebo zoufalé snahy špatně vyzbrojeného vojska? Ruské ministerstvo obrany se chlubí, kterak ženisté využili ukořistěný transportér, naplnili ho výbušninami a poslali zpět na ukrajinskou stranu. Podobně také napěchovali starý tank T-54/55 a namířili coby kamikaze k nepříteli, a příkladů je zřejmě ještě víc. Podle odborníka je to spíš známka slabosti ruských okupantů.

„Ženisté zničili nepřátelskou pozici a pozorovací stanoviště pomocí dálkové detonace tím, že na ně nasměrovali zaminovaný ukořistěný lehký obrněný pásový tahač s dálkovým detonačním systémem,“ informovalo na svém webu ruské ministerstvo obrany v minulé týdnu.

„Asi 300 metrů od nepřítele řidič-mechanik zaaretoval plyn, namířil vůz a vyskočil. Já jsem zůstal vzadu, abych pozoroval, a poté, co se vozidlo přiblížilo přímo k nepřátelským pozicím, jsem pomocí rádiového ovládání provedl výbuch,“ cituje agentura Ria Novosti velitele ženijní čety s volacím znakem Barnaul. „Byla to velmi silná detonace, poměrně hodně výbušnin - asi 3,5 tuny TNT a 5 leteckých pum FAB-100, v důsledku čehož podle radiových odposlechů nepřítel utrpěl značné ztráty,“ uvedl Barnaul.

Ministerstvo přidalo i pár videozáběrů stroje napěchovaného výbušninami a bombami a nakonec exploze.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.
12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Muzejní tanky T-54

Na sociálních sítích v Rusku, na Ukrajině i jinde ve světě kolují videa a fotografie podobných případů. Jako kamikaze využili Rusové i letitý tank T-54/55.

„Rusům začaly moderní zbraně docházet dávno před současnou protiofenzívou. Nyní jim dochází ještě rychleji - a obracejí se k dlouho skladovaným tankům a bojovým vozidlům a stále bizarnějším modifikacím stávajících vozidel,“ konstatuje magazín Forbes a vypočítává, kterak armáda sahá stále více do minulosti. Došlo už i na T-55 a T-54, které vyjely z továrních hal pravděpodobně koncem 50. let. „Čtyřmístné T-54/55 s tenkým pancířem, primitivní optikou a minimálně stabilizovanými 100mm kanóny jsou v intenzivním boji, zejména v noci, více než nepoužitelné. Pro posádku jsou smrtící pastí.“

A Rusové si to podle Forbesu uvědomují. Nenasazují je tedy v roli bitevních tanků, ale improvizují. Nefungují však moc dobře ani jako houfnice (dělostřelectvo), neboť špatně míří a neumějí kanón zvednout příliš vysoko. „V armádě, která je pod neustálým útokem a které dochází věci, jimiž by se mohla bránit, je to však o něco lepší než nic.“

„Nejsilnější kamikaze dron,“ psal bombasticky (patrně ruský) telegramový účet Romanov Light. „Nacpali ho šesti tunami TNT a dalším bada boom (hláška z filmu Pátý element - pozn. red.) a poslali ho zpátky na ukrajinské pozice na autopilota.“

Jak ovšem dodal, k pozici kamikaze tank nedojel, asi sto metrů před nimi ho zastavila mina a pak ho Ukrajinci odpálili zřejmě protitankovou střelou.

Rusové brali lekce u Islámského státu?

Improvizovaná výbušnina obecně se nazývá zkratkou IED (improvised explosive device), pokud je takto výbušninou naládované auto, označuje se VBIED (vehicle-borne IED). Typické jsou hlavně pro blízkovýchodní války a teroristické útoky, nezřídka i s řidičem-sebevražedným atentátníkem. Ve velkém je používal Islámský stát v Iráku a Sýrii.

„Využívají je nestátní aktéři ve snaze vyrovnat se vojenské převaze státních aktérů. Využívají se místo letectva,“ vysvětluje Hugo Kaaman, výzkumník, který se právě na tento typ zbraní specializuje.

„Státy, které se vydají takovouto opačnou cestou (jako např. Japonsko s kamikaze), jsou ve velkých, velkých potížích,“ dodal Kaaman na twitteru.

„Nejsou ani na dálkové ovládání. Je to větší bastlířina, než jsem si představoval,“ komentoval nynější improvizace ruských vojáků. „Prostě ‚hloupé dálkové ovládání‘ – cihla na plynu,“ napsal s jen malou nadsázkou.

„Že se Rusové obracejí k VBIED, je příznakem jejich nouze,“ píše i David Axe, specialista Forbesu na zbraně.

Videa ukazují několik různých strojů napěchovaných výbušninami – mj. pásový transportér MT-LB, tank T-55 či bojové vozidlo pěchoty. Co je bizarní, záběry nyní publikované v aktuální zprávě ministerstva obrany jsou staré, objevily se už v únoru. Nyní jsou hrubě a nedůsledně zcenzurované, aby nebyl vidět sníh v krajině.

Video  Ruské ministerstvo obrany přimíchalo do zpráv záběry ze zimy.  - Ministerstvo obrany RF
Video se připravuje ...

Dálkově ovládané tanky už za Stalina

S VBIED mohou mít ruští vojáci jisté zkušenosti ze Sýrie, ovšem co se týče dálkově ovládaných tanků, mají vlastní know-how devadesátileté! „Teletanky“ vyvíjeli od 30. let minulého století a operativně je nasadili za druhé světové války. Šlo o úpravy běžných lehčích tanků, kterým operátor posílal povely z bezpečí normálního tanku v jistém odstupu. Mohly střílet z kanónu či plamenometu, vypouštět kouřové clony či také položit bombu. Akorát tehdy nebyly kamery, operátor musel na stroj bez řidiče vidět, píše portál All On Robots.

Teletanky TT-26 operovaly v zimní válce, totiž sovětské invazi do Finska začátkem druhé světové války. Když se rozpadla dohoda SSSR a nacistického Německa a Sověti se najednou bránili Hitlerově invazi, teletanky v obranné taktice nebyly příliš vhodné. 

Německo zase mělo dálkově ovládané „miny“ Goliath. Speciální vozítko jelo na pásech a bylo opancéřované, aby ho obránci nemohli jen tak střelbou zastavit.

V současnosti ruský vojenskoprůmyslový komplex prodává pokročilý dálkově ovládaný tank Uran-9, v ostrém provozu poprvé vyzkoušený v syrské válce.

Video se připravuje ...
Další videa