Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové mučí zajatce i civilisty: Činí tak s požehnáním Moskvy, varují experti OSN

Autor: ČTK, swp - 
15. června 2023
21:01

Skupina expertů OSN dnes dala najevo znepokojení nad tím, že ruské vojenské síly používají vůči ukrajinským civilistům a válečným zajatcům mučení. Podle agentury Reuters poslali experti mezinárodního společenství do Moskvy dopis v tomto smyslu. Uvedli ovšem také, že nepřípustné metody ruských okupačních sil se mohou těšit podpoře ruských oficiálních míst.

Mučení podle nich zahrnovalo například elektrické šoky, ale také předstírané popravy. Jeho účelem bylo získat zpravodajské informace, vynutit si přiznání nebo bylo odplatou za údajnou podporu ukrajinským silám. Po mučení měly oběti poškozené vnitřní orgány, zlomené či nalomené kosti, někteří utrpěli mrtvici a nevyhnula se jim psychická traumata, uvádí Reuters s odvoláním na prohlášení expertů.

Mluvčí ruské diplomatické mise v Ženevě na žádost agentury o komentář bezprostředně neodpověděl. Moskva již dříve popřela, že by mučila válečné zajatce či s nimi špatně zacházela. Tvrdí také, že záměrně neútočí na civilisty na Ukrajině - navzdory řadě důkazů o opaku a téměř každodenním vzdušným útokům na ukrajinská města.

Zatímco obě strany byly během války trvající přes 15 měsíců obviňovány z mučení, tým nezávislých expertů OSN uvedl, že metody ruských sil mohou být „podporované státem“.

Důslednost a metody mučení naznačovaly jistou „úroveň koordinace, plánování a organizace, jakož i přímé povolení, záměrnou politiku nebo oficiální toleranci ze strany nadřízených orgánů“, uvedla zvláštní zpravodajka OSN pro mučení Alice Jill Edwardsová, která dopis poslala spolu s několika dalšími nezávislými odborníky.

„Uposlechnutí rozkazu shora nebo politického pokynu nelze použít jako ospravedlnění pro mučení. Každý zapojený jednotlivec by měl být okamžitě vyšetřován a stíhán nezávislými orgány,“ upozornila.

Dopis expertů do Moskvy byl podle Reuters odeslán 12. června. V systému OSN mají vlády 60 dnů na vypracování oficiální odpovědi.

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa