Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin se bojí kritiků války? Opozičník vzkazuje z gulagu: „Rusko nemůže vyhrát. Už prohrálo“

Autor: DVL, swp - 
3. června 2023
05:00

Rusko již válku na Ukrajině prohrálo, uvedl moskevský městský radní a kritik Vladimira Putina Alexej Gorinov v dopise z vězení, který zaslal novinářům Newsweeku. Momentálně si odpykává téměř sedmiletý trest za „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě a celé ruské invazi. 

Gorinov, 61letý ruský opoziční politik, člen městské rady Krasnoselského okresu v Moskvě a právník, byl 8. července 2022 odsouzen soudem v hlavním městě Ruska k sedmi letům v trestanecké kolonii za to, že kritizuje to, co Putin nazývá „zvláštní vojenskou operací“ na Ukrajině. Jeho trest byl později zkrácen o jeden měsíc a po propuštění má zákaz čtyři roky vykonávat veřejné funkce.

Stal se prvním voleným představitelem, který dostal trest odnětí svobody za to, že vystoupil proti válce na Ukrajině, kdy se podle ruského zákona dopustil „šíření nepravdivých informací“. Tento zákon byl přijat po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Stalo se tak poté, co se Gorinov veřejně postavil proti plánům své rady v dubnu 2022, kdy rada uspořádala dětskou výtvarnou soutěž a taneční festival, tam řekl: „Děti umírají.“ Dále řekl, že za války by taková iniciativa vypadala jako „svátek v době moru“ a navrhl minutu ticha k uctění mrtvých.

Legislativa Kremlu je zaměřena na potlačení nesouhlasu a rétoriky, která se liší od Putinovy verze o konfliktu.

Gorinov svůj dopis zaslal novinářům ze zajateckého tábora FKU IK-2 Pokrov v ruské Vladimirské oblasti. Popsal, jak se mu zhoršuje zdraví a uvedl, že Putin se rozhodl napadnout Ukrajinu před více než 15 měsíci. 

„Rusko válku prohrálo“ 

„Rusko nemůže vyhrát tuto válku, protože už prohrálo tím, že ji začalo,“ napsal Gorinov. „Podívejte se, co se stalo: mezinárodní izolace, prudký pokles životní úrovně Rusů, obrovský rozpočtový deficit, desítky tisíc mrtvých a zraněných, totální zničení sousední země, která vyžaduje obnovu na naše náklady.“

Úředník vyzval ruské spoluobčany, kteří podporují rozsáhlou invazi zahájenou Putinem, aby zvážili zkázu, kterou způsobila a způsobí další ruské generaci.

„Svým válečným spoluobčanům bych řekl toto. Zamyslete se! To nás, lidi, odlišuje od zvířat. Válka zabíjí lidi mezi sebou, kteří se ani neznají, se svolením válčících států a jejich vlád. Je to jedno z nejodpornějších povolání člověka, které ho okamžitě dehumanizuje,“ napsal Gorinov.

„Přemýšlejte o tom, jakou zemi a s jakými problémy předáte další generaci Rusů, přemýšlejte o dětech bez otců, o vdovách po zemřelých, o rodičích, kteří zůstali bez synů, o handicapovaných lidech, kteří vyžadují celoživotní péči. Na co jsme zapomněli v sousední zemi? Nebylo by lepší začít s uspořádáním života v našem obrovském Rusku?“

Dodal: „Všichni jsme zodpovědní za to, co se stalo naší zemi. Nemůžete být spolupachatelem zločinu, ale klidně můžete sledovat, jak je páchán."

Gorinov, který již dříve mluvil o svém zhoršujícím se zdraví ve vězení, uvedl, že v současné době trpí dlouhotrvající bronchitidou. Jeho právník Denis Šedov pro Newsweek řekl, že jeho stav je „slabý, ale stabilní“.

„Tady to není čím léčit. Obecně platí, že v místě našeho oddělení vězňů čas od času onemocní každý.. protože všichni, 50-60 lidí, žijeme v jednom táboře v jedné místnosti,“ napsal Gorinov a dodal, že cítí, že jeho život je v „neustálém ohrožení“, zatímco je v sevření Putinova režimu.

Nechvalně proslulý „gulag“

Nejtěžší na věznění, řekl Gorinov, je „nedostatek svobody, pochopení, že už neuvidím svého psa, naprostý nedostatek osobního prostoru a potřeba vyhovět idiotským požadavkům režimu a uvědomit si, že si to nezasloužím.“

Úředník města řekl, že už nepřemýšlí o své budoucnosti, „protože je pro mě neviditelná, vágní.“

Šedov řekl, že zajatecký tábor, ve kterém je jeho klient držen, má jednu z nejhorších pověstí v Rusku, je nechvalně proslulý mučením a krutým zacházením s vězni.

„V předchozích letech byli v tomto táboře drženi aktivista Konstantin Kotov a významný opoziční politik Alexej Navalnyj,“ řekl právník.

Šedov dále uvedl, že vedení zajateckého tábora zařadilo Gorinova na „seznam“ lidí, kteří by se potenciálně mohli pokusit o útěk.

„Prakticky ho kontrolují každé dvě hodiny i v noci. Alexej kvůli tomu nemůže pořádně spát. Není k tomu důvod, vypadá to jako druh mučení,“ řekl.

V únoru 2023 vydala Pracovní skupina OSN pro svévolné zadržování (WGAD) stanovisko ke Gorinovově případu, ve kterém vyzvala k okamžitému propuštění politika. Podle Gorinova právního týmu ruské vnitřní právo uvádí, že stanoviska WGAD mohou být důvodem k přehodnocení případů.

„Ruské úřady stále nic nedělají s názorem pracovní skupiny OSN,“ řekl Šedov s tím, že on a jeho kolegové se nadále odvolávají proti Gorinovově uvěznění.

Podle nezávislého lidskoprávního projektu OVD-Info bylo k 13. únoru 2023 nejméně 440 lidí v 77 ruských regionech obviněno ze „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě podle nových přísných zákonů Kremlu, přičemž 92 lidí již bylo odsouzeno.

Gorinov řekl, že Putin se „děsí námitek společnosti ohledně války".

„Abychom se vyhnuli otevřenému dialogu, je lepší vše zastavit v zárodku. Protože je válka, jak mohou být diskuse a jiné názory? A kdo nemlčí, je zrádcem vlasti, nepřítelem svého lidu,“ uzavřel.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
Dnes

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
Dnes

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa