Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zajatí civilisté popsali kruté zacházení Ruska s vězni: Elektrošoky, zuřiví psi a výhružky zabitím!

Autor: jel - 
11. června 2023
14:50

 Je to už více než rok, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu a od té doby v zemi zuří válka, která má na svědomí obrovské množství životů. Přestože Rusko opakovaně tvrdí, že zajatce nemučí, dva muži, kteří byli vězněni v Simferopolu na Krymu, popsali šílenou realitu.

Podle určitých odhadů bylo od začátku války na Ukrajině zajato a posláno do děsivých zajateckých táborů několik tisíc ukrajinských civilistů. Mezi nimi i Alexander Tarasov, který minulý rok v březnu organizoval v Cherstonu shromáždění proti Rusku. 

Tarasov nyní protikremelskému ruskému zpravodajskému serveru Meduza popsal, co se ve vězení dělo. Podle něj Rusové využívali k mučení a trestání zajatců elektrošoky a nijak nerozlišovali, z jakého důvodu byl člověk zajat.

V Luhansku tě zastřelí!

„Proud prochází každým svalovým vláknem v těle a vy máte pocit, že vybuchne a vaše svaly se poté stahují,“ popsal děsivý zážitek Ukrajinec s tím, že vězni jsou nuceni potlačit veškeré obranné reflexe, protože jakýkoli odpor mučení jenom zhoršuje. Dodal, že v místě byli také připraveni rozzuření psi, kteří měli zabránit vězňům v útěku. 

Tarasov tvrdí, že ho mučili ještě před nástupem do vězení. Prý mu nasadili na uši elektrody a chtěli znát jména dalších organizátorů protiruské akce. Nejhorší ale bylo, když mu ruský agent dal ke spánku zbraň a vyhrožoval mu zastřelením. Tarasov vězení popsal jako středověkou mučírnu.

Jeho děsivé vyprávění doplnil jiný zajatec Maxim. Podle něj během výslechů agenti Federální bezpečnosti (FSB) používali proti zajatcům výhrůžky sexuální povahy. „Říkali také věci jako: ‚Pošleme tě do Luhansku, kde je legální trest smrti a oni tě zastřelí‘,“ popsal Maxim a dodal, že ti, kteří ho mučili, byli přitom zhruba stejně staří jako on, bylo jim asi 25 let.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Škody po ruském útoku na Dnipro. Rusové zasáhli i nemocnici (26.5.2023)  - Kancelář prezidenta Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa