Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

USA uvalily sankce i na českou firmu: Podnik v Karlových Varech ovládá Světlana z Ruska

Aktualizováno -
19. května 2023
18:26
Autor: ČTK, Mii, swp - 
19. května 2023
17:50

Terčem nového balíku protiruských sankcí Spojených států je i společnost Versvet, s. r. o., se sídlem v Česku, oznámilo americké ministerstvo financí. Firma byla podle Washingtonu zapojená do snah ruské společnosti Radioavtomatika dovážet elektroniku navzdory zařazení na sankční seznam ze začátku ruské agrese vůči Ukrajině.

Radioavtomatika se podle amerického prohlášení specializuje na obstarávání zahraničního vybavení pro ruský obranný průmysl a od loňského postihu se jej opakovaně snaží dovážet skrze různé prostředníky. Jedním z nich byla podle USA společnost Versvet se sídlem v Česku, která je „vlastněná a řízená“ ruskou občankou Světlanou Verchovcevovou. Sankční orgán amerického ministerstva financí OFAC dnes uvalil sankce jak na Verchovcevovou, tak na její společnost.

Versvet sídlí v Karlových Varech na Bělehradské ulici, která je v obchodně-správním centru města. Ulice se nachází v blízkosti hlavního bulváru Karlových Varů, třídy T. G. Masaryka. V okolí jsou hlavně obchody a administrativní budovy, přičemž v domech často sídlí několik firem. Kromě lázeňské zóny patří tato část města mezi nejatraktivnější.

„Dnes OFAC cílí na dodatečné jednotlivce a entity napojené na Radioavtomatiku,“ popisuje kroky tisková zpráva ministerstva financí USA. V této souvislosti zařadila na sankční seznam také dalšího ruského občana a tři firmy sídlící v Rusku. „Komponenty zakoupené těmito prostředníky přispěly k vývoji pokročilých ruských systémů konvenčních zbraní a k dalším ruským vojenským projektům,“ uvádí americká vláda.

OFAC dnes celkem zakročil proti 22 lidem a 104 subjektům „se styčnými body ve více než 20 zemích nebo jurisdikcích“. Tyto sankce znamenají, že veškerý majetek uvedených subjektů je v USA zablokovaný a že Američané nebo osoby na americké půdě mají zakázáno provádět transakce s dotyčnými subjekty, pokud k tomu nevydá povolení úřad OFAC.

Video  SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko  - Videohub
Video se připravuje ...

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa