Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Danylo (20) přišel v bojích o nohu. Teď trénuje chůzi s protézou a těší se na návrat na frontu

Autor: tsv - 
11. dubna 2023
16:35

Dvacetiletý ukrajinský voják Danylo Lytvynenko přišel o velkou část nohy poté, co na bojišti stoupl na nášlapnou minu. Nyní se po šesti měsících neschopnosti chůze postavil znovu na nohy díky protéze, kterou mu na míru vyrobili specialisté z rehabilitačního centra ve Lvově, a to za pomoci progresivní německé technologie. Danylo denně trénuje a již se těší, až se vrátí opět na frontu.

„Skoro šest měsíců jsem nechodil, ale dnes budu znovu chodit,“ řekl s nadšením mladý voják pro server RadioFreeEurope. „Je to vážně paráda. Bylo to těžké, když jsem si uvědomil, že to zraní i mé rodiče, babičku a dědečka. Neplakal jsem bolestí, ale proto, že jsem si představoval, jak budou reagovat.“

Voják zatím trénuje chůzi s berlemi, které denně střídá s běžeckým pásem. „Nechoď hned 10 kilometrů naráz,“ varoval Danyla specialista na výrobu protéz. „Choď 15 minut a pak si dej přestávku.“

„Možná nebudu běhat tak rychle jako dřív, ale stejně můžu být užitečný,“ podotkl ke svému stavu Danylo. „Nedělám to pro sebe, ale pro Ukrajinu a pro svou rodinu.“ Voják tráví své dny mimo jiné cvičením v posilovně, aby si zachoval sílu horní poloviny těla a byl brzy připraven odjet zpět do boje.

Na protézy už čekat nemusí

Rehabilitační centrum ve Lvově používá pokročilou technologii s cílem urychlit rekonvalescenci nejen zraněných vojáků a civilistů. Protézy se vyrábí na místě za pomoci moderních strojů z Německa, Ukrajinci tak už nemusí čekat na doručení umělých končetin dovážených ze zahraničí.

Centrum dosud pomohlo 12 tisícům lidí včetně 350 dětí.

8:05
26. 4. 2024

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
26. 4. 2024

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Kompletní online

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa