Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové se bojí o Krym: Vykopali tam kilometry dlouhé zákopy, přivezli i „dračí zuby“

Autor: ČTK, swp - 
4. dubna 2023
11:54

Rusové vybudovali na poloostrově Krym desítky zákopových systémů, ukazují podle deníku The Washington Post satelitní snímky společnosti Maxar. Kilometry zákopů vznikly během několika málo týdnů také podél pobřeží, přestože vylodění ukrajinské armády se podle analytiků jeví jako málo pravděpodobné, podotýká list. Ruská armáda se podle něj ale zjevně pro každý případ připravuje na jarní protiofenzivu, kterou už několikrát ohlásil Kyjev, aniž přiblížil, na kterou oblast se zaměří.

„Ruská armáda evidentně chápe, že v blízké budoucnosti bude muset Krym bránit,“ okomentoval vznikající obranné konstrukce ruský armádní analytik Jan Matvejev.

Zákopy vznikly například u obce Vitino na západním pobřeží nebo Medvedivka na severním pobřeží. Systém opevnění zahrnuje vedle zákopů také například hluboké příkopy, které mají sloužit k zachycení tanků a dalších těžkých vozidel, nebo jehlanovité zábrany známé jako dračí zuby.

Obranné konstrukce přitom vznikají na Krymu s nebývalou rychlostí, podtrhuje list. Například u Vitina byly podle satelitních snímků vybudovány v řádu dní. Jsou také pozoruhodné co do rozsahu - Krym je nyní podle WP jedním z nejopevněnějších míst ve válečné zóně. Podle Mykoly Beleskova z Ukrajinského národního institutu pro strategická studia rozsah obranných konstrukcí svědčí o tom, nakolik se Rusové o osud Krymu obávají.

Rusko anektovalo poloostrov v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014. Ukrajina od té doby usiluje o navrácení tohoto území a ukrajinští představitelé dali od ruského vpádu na Ukrajinu v minulém roce několikrát na srozuměnou, že nepřistoupí na vyjednávání s Ruskem do doby, než se jeho vojska stáhnou z celého ukrajinského území včetně Krymu.

Video  Most spojující Rusko s Krymem v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa