Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máša (12) nakreslila obrázek podporující Ukrajinu, skončila v dětském domově. Jejímu tátovi hrozí vězení

Autor: tsv - 
24. března 2023
16:53

Dvanáctiletá Máša Moskalevová z ruského města Jefremov ve škole nakreslila obrázek podporující Ukrajinu, její otec nyní čeká na rozsudek v domácím vězení, zatímco holčička byla převezena do dětského domova bez možnosti jakéhokoli kontaktu s rodinou. Muž čelí obvinění z diskreditace ruské armády kvůli protiválečným příspěvkům na sociální síti, dále mu bylo ruskými úřady vytčeno, že svou dceru vychovává špatně.

Dívka na papíře vyobrazila matku s dítětem bránící Ukrajinu před přilétávajícími ruskými raketami. Obrázek doplnila ukrajinskou vlajkou s popiskem „Sláva Ukrajině“ a ruskou vlajkou s popiskem „Ne válce“. Kresbu odevzdala učitelům v dubnu loňského roku, načež škola okamžitě zavolala policii. Dívčin otec Alexej požádal o pomoc tamní členku městské rady Olgu Podolskajovou.

„Policie začala vyšetřovat Alexejovy sociální sítě,“ uvedla Podolskajová pro server BBC. „Řekli mu, že svou dceru vychovává špatným směrem.“ Alexejovi nyní hrozí trest odnětí svobody na základě obvinění z diskreditace ruské armády, své dny dočasně tráví v domácím vězení bez možnosti kontaktu s dcerou. Dívka byla po incidentu převezena do dětského domova.

„Mášu nikdo neviděl od prvního března,“ konstatovala Podolskajová. „A to navzdory našemu úsilí získat přístup k danému dětskému domovu a zjistit, jak se jí daří. Ruské autority chtějí, aby všichni sekali dobrotu. Nikdo nemá dovoleno mít vlastní názor. Pokud nesouhlasíte s tím, co si někdo myslí, tak si nečtěte jejich příspěvky na sociálních sítích, ale nezatýkejte toho člověka a neposílejte jejich dítě do dětského domova.“

Problémy by bez obrázku nebyly

Alexej nyní může komunikovat jen se svým právníkem, vyšetřovatelem a vězeňskou službou. „Velmi se bojí, protože jeho dcera není s ním,“ konstatoval právník Vladimir Biljenko. „Všechno v bytě mu ji připomíná. Bojí se, co by se jí mohlo stát. Jestli měly úřady na otce opravdové dotazy, měly si ho pozvat a získat jeho prohlášení. Pozvat měly i Mašu a promluvit si s ní. Nic z toho se nestalo, prostě se rozhodly ji poslat pryč.“

„Dle mého názoru, kdyby na Alexeje nebyla uvalena tato administrativní a kriminální obvinění, tohle by se nedělo,“ pokračoval advokát. „Zdá se, jako by byl sociální úřad touto rodinou posedlý. Myslím si, že je to čistě z politických důvodů. Rodina začala mít problémy až po tom, co dívka nakreslila ten obrázek.“

6:02
19. 3. 2024

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Kompletní online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa