Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ředitel školy Viktor (†57) se synem bránili Bachmut proti Rusům: Došlo k obrovské tragédii

Autor: rix - 
24. března 2023
19:26

Ředitel školy v Popasné Viktor Šulik se se synem Denysem po začátku ruské okupace vydali bránit Ukrajinu. Společně nasazovali svůj život napříč zemí, až skončili v těžkými boji sužovaném Bachmutu. Tam došlo ke strašlivé tragédii. Vystudovaný historik Viktor po jednom z ruských útoků zemřel. Jeho syn Denys popsal naprosté rozčarování, ale také smutnou reakci své maminky Valentyny. 

Na okraji Bachmutu se při jeho obraně Viktor s Denysem ocitli v červenci minulého roku. Reportérce deníku The Guardian se Viktor svěřil, co si o invazi myslí. „Lidé musí pochopit, že nás sem přišli zničit. Je to cyklus dějin,“ zlobil se se zbraní v ruce. 

Situace u Bachmutu se v novém roce radikálně zhoršila. Na místě stále pokračují kruté boje. Ty jsou zřejmě nejkrvavější za celou dobu války. Ač měli Rusové v plánu dobít město během pár týdnů, o strategické místo se bojuje už dlouhé měsíce. 

Na začátku října byli Viktor a jeho syn Denys přemístěni do továrny na předměstí obléhaného města, jen několik set metrů od ruských sil. Bylo jim řečeno, aby prohledali továrnu a posbírali všechna těla, která našli, což také udělali. Pak jim bylo řečeno, aby shromáždili těla za hranicemi továrny, ještě blíže k nepřátelským liniím.

V tu chvíli je spatřili ruští vojáci a ihned zahájili palbu. Táta a syn se běželi ukrýt zpět do továrny. „Pokud se odsud dostaneme, bude to zázrak,“ pronesl tehdy Viktor směrem k Denysovi. Druhý den ráno začali Rusové znovu střílet. Dělostřelecký náboj zasáhl dveře suterénu. 

Na místě propukl požár a posléze začali lidé uvnitř panikařit. Otec se ve snaze zachránit spolubojovníky od Denyse oddělil. „Můj otec byl uprostřed suterénu,“ uvedl syn s tím, že se tátu vydal hledat. Jeho tělo našel zavalené jiným mužem. „Vytáhl jsem ho ke vchodu do sklepa,“ popsal s tím, že všude vybuchovala munice. 

Tátovi již bohužel nebylo pomoci. Denys byl úmrtím svého otce zdrcen. Vyšel před továrnu, sundal si neprůstřelnou vestu a jen si lehl na zem. Chtěl si oddychnout a vzpamatovat se. Místo toho spatřil nepřátelský dron. Ten zahájil palbu. Denys se naštěstí stihl schovat, utrpěl ale zranění. 

Téměř o dvanáct hodin později byli Denys a zbývající muži evakuováni z továrny do nemocnice. Viktorovo tělo vyzvedli záchranáři o dva dny později. Ukrajinec druhý den zavolal matce Valentyně z nemocnice, aby jí řekl, že je zraněný a Viktor je mrtvý. „Řekni mi, že to není pravda,“ plakala.

„Pořád chci prostě zvednout telefon a zavolat mu. Nebyl to jen otec mých dětí. Byli jsme oba naprosto stejní,“ zoufala si Valentyna s tím, že dva měsíce nemohla přestat plakat.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa