Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinský dron na videu nahání ruský tank: Ujíždí, ujíždí, ale neujede!

Autor: štt - 
12. března 2023
14:55

Ukrajinci do bojů nasadili tak zvané kamikadze drony. Jedná se o naváděný typ zbraně, která nepřítele likviduje přímým zásahem. Jedním úspěšným úderem se pochlubila Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svých sociálních sítích.

„Rusové se pokusili ujet, ale nebyli příliš úspěšní. A my budeme pokračovat v ničení okupantů až do úplného vítězství,“ napsala k videu na sociálních sítích SBU.

Na videu lze vidět ruský tank uhánějící po bahnité cestě. Ví, že jej sleduje nový typ smrtící zbraně. Do bojů jej nasadila ukrajinská kontrarozvědka účastnící se některých bitev.

Dron nejdříve ze vzduchu kontroloval prostor. Když zaměřil nepřátelský stroj, pustil se za ním. Záběry končí v momentu, kdy dron zasáhne cíl.

Kamikaze drony s oblibou používají nejen Ukrajinci, ale také Rusové. Moskva dostala tyto stroje i od Íránu, ty však zpravidla využívá k likvidaci stacionárních nepohyblivých cílů, zejména civilní energetické infrastruktury.

Ukrajinská armáda se pyšní tím, že již zlikvidovala na 3 450 tanků. I když odhady mohou být nadsazené, jedná se o nečekaný úspěch. Těžká pozemní technika a zejména pak tanky, jsou totiž jak se na Ukrajině ukázalo  zejména v ofenzivních bojích nadále velmi důležité.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinská kontrarozvědka se na sociálních sítích pochlubila sestřelením tanku pomocí dronu.  - Facebook
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa