Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U Vuhledaru zuřila obří tanková bitva: Jdou přes mrtvoly, říká o Rusech ukrajinský voják

Autor: DVL, swp, ČTK - 
1. března 2023
18:09

V ukrajinském městě Vuhledar v Doněckém regionu právě probíhají boje. Podle představitelů ukrajinské armády, které cituje server The New York Times, zde dokonce došlo k největší tankové bitvě současné války. Ukrajinští bojovníci přežívají na pustém místě okolo vyhořelých budov a pod nelítostnými útoky ruských sil, píše server Sky News. Co reportérům řekli samotní vojáci? A jak žijí obyvatelé? Zbyl vůbec někdo?

Poznamenané a poničené hornické město Vuhledar leží na kopci v Doněcké oblasti. Jeho obzor se reportérům pomalu rozkrývá, zatímco kráčí po bažinatých farmářských stezkách.

Vuhledar je pusté místo s ohořelými budovami. Drží ho Ukrajina, nicméně na město neustále útočí ruské síly.

Reportéři do Vuhledaru museli vstoupit za doprovodu vojáků. V tu chvíli se město dostalo pod palbu. Vojáci jim dávají povely. Neustále hrozí dělostřelecký úder. Všichni se musí rychle pohybovat po otevřeném terénu.

Během krátké chvíle skupině proletí nad hlavami granát. Běží do úkrytu, který najdou vedle obytného domu. Zvuk nárazu je ohlušující. V úkrytu je chvíli ticho, ale pak oblohou proletí další granát. 

Město je zničené

Vuhledar je naprosto zdevastovaný. Každý bytový dům má vybitá okna a na mnoha z nich jsou rozpárané boky. Všude jsou vidět krátery po granátech a v zemi trčí nevybuchlé rakety. 

Před zpustošením zde žilo asi 15 000 lidí. Zbyla jen hrstka. Ve městě nefungují žádné služby, a tak civilisté chodí sbírat dešťovou vodu z odtokových trubek, aby přežili a nemuseli chodit daleko od svých úkrytů. 

Jemilia, jedna z obyvatelek, vypověděla, že je pořád vystrašená, ale nemá kam jít. „Je to opravdu děsivé. Chodíme ven jenom pro vodu, většinou sedíme celou dobu ve sklepě kvůli bombardování. Je to těžké, velmi těžké.“

„Jdou přes mrtvoly“

Vojáci, kteří Vuhledar brání, řekli, že je strategicky důležitý, neboť ukrajinské síly mohou z těchto pozic zasáhnout ruské zásobovací linie. 

V posledních několika týdnech probíhaly zuřivé boje, Rusko útočilo v horečném tempu. Jeden z vojáků přezdívaný Sailor vypověděl, že nezáleží na tom, kolik vojáků bylo zabito, protože jich přichází stále více. „Jdou a jdou. Nezastavují se. Přecházejí přes svoje vlastní mrtvoly, přes svoje mrtvé bratry a další jenom umírají a umírají. Nezastavují se.“

Jeden z velitelů zvaný Raven byl právě v bunkru, který je ukrytý v útrobách města, když ho navštívili reportéři. Zrovna odsud koordinoval protiútok. Reportérům ukázal panorama města a tělo ruského vojáka z živého vysílání prostřednictvím dronu. „Jak jsem pochopil z odposlechu ruského rádia, byl to jejich velitel. Hodně jich na nás útočí. Ale zatím to zvládáme. Bohužel mají spoustu minometů s dlouhým doletem, dělostřelectvo a tanky, které nevidíme,“ sdělil Raven.

Reportéři byli poté převezeni na jinou pozici poblíž města, tentokrát s jinou brigádou. Zatímco jeli, z vysílačky přišla zpráva o tom, že se ruské jednotky daly do pohybu. Od nové ofenzivy Kremlu jsou hodně aktivní. Vojáci v zákopech zareagovali palbou. Žiletkový drát před nimi je poslední obranou proti útokům ruských lidských vln. Zdejší vojáci však řekli, že mohou bránit své pozice. Jsou zvyklí na peklo této války.

Ale Rusko je mocný nepřítel a nezdá se, že by mu záleželo na tom, kolik mužů tlačí dopředu, dokud nedosáhne toho, co chce.

Rusové přišli o 130 obrněných vozidel

Představitelé ukrajinské armády vyčíslili ruské ztráty během tankové bitvy u Vuhledaru na 130 obrněných vozidel. Podle vojenských velitelů byly ztráty těchto vozidel tak velké, že Rusko muselo změnit taktiku a uchýlit se pouze k útokům pěchoty. Své ztráty Kyjev nezveřejnil. List The New York Times zdůraznil, že tvrzení Ukrajinců není možné nezávisle ověřit.

Obě strany vyslaly do boje tanky, které se pohybovaly po polních cestách a manévrovaly kolem zdejších stromořadí. „Když bylo po všem, Rusko nejenže nedokázalo dobýt Vuhledar, ale navíc udělalo stejnou chybu, která stála Moskvu stovky tanků na začátku války: vozidla postupla v kolonách, které se dostávaly do léček,“ uvedl americký deník.

8:48
Dnes

Bezpilotní letoun zasáhl sklad ropy v ruské Smolenské oblasti. Propukl velký požár.

8:06
Dnes

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy a zraněni dva lidé, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu.

Podle Terechova ruské střely zasáhly obytné domy v charkovském obvodě Ševčenkivskyj. Střepiny zranily dva lidi. Útok rovněž poničil plynové potrubí, takže obyvatelé Ševčenkivského přišli o dodávky plynu. Na místech útoků jsou pátrací a záchranné týmy.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

Zobrazit celý online

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa