Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenská děkovala Česku a promluvila o rodině i hororech války. U umírajících dětí přemáhala slzy

Aktualizováno -
26. února 2023
19:19
Autor: simao - 
26. února 2023
18:50

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská vystoupila v Interview Speciál na ČT. Poděkovala Česku za přijetí ukrajinských uprchlíků, promluvila o tom, jaký pro ni a její rodinu byl uplynulý rok krvavého konfliktu v její vlasti. A život v odloučení. S manželem Volodymyrem Zelenským se během mimořádně složitého roku mohli vídat jen sporadicky. Ale je vděčná osudu i ozbrojeným silám Ukrajiny za to, že jsou živí. Slzy přemáhala v momentě, kdy líčila smutný příběh rodiny, jejíž auto rozstříleli Rusové. Dospělí byli mrtví hned, děti umíraly hodinu a půl a volaly marně o pomoc.

„Držíme se, prožili jsme rok, který byl mimořádně složitý, mimořádně těžký, myslím, že to byl nejsložitější rok mého života. Ale můžeme být hrdí na svou vytrvalost, na vytrvalost naší společnosti, jsme hrdí na naše ozbrojené síly. Věříme ve vítězství,“ uvedla Olena Zelenská v rozhovoru s Michalem Kubalem.

„Nemáme na vybranou, když chceme žít. Ano, máme síly a budeme se držet i nadále,“ vzkázala. „Jsme vystaveni neustálému tlaku těch děsivých okolností, které se denně dějí na Ukrajině. Špatně se vstává ráno, když nemůžete usnout večer. A usnout není jednoduché, protože dostáváte různé zprávy,“ pokračovala v emotivním rozhovoru na ČT.

Poděkování Česku

„Děkujeme České republice, že přijala naše lidi. A všem těm, kteří teď jsou mimo svou vlast, bych chtěla říct: čekáme na váš návrat, velice se těšíme, věřím, že se brzy budete moci vrátit do svobodné, nezávislé Ukrajiny, kde bude mír. Kde bude mír - toto je nedůležitější,“ vzkázala Zelenská a za společný sen označila co nejrychlejší návrat do normálu.

Promluvila i o svých dětech. Obsáhle a důvěrně. „Prožívají to stejně jako všechny ostatní děti na Ukrajině. Bolí to, když pozoruji, jako by pozastavily svoje životy a svůj rozvoj. V současné době na Ukrajině nikdo nemůže plnohodnotně plánovat svůj život, nemůže snít. A pro děti je to nepostradatelné. Potřebují vědět, že svět je jim otevřený, že mají před sebou nespočet možností. Je těžké se na to dívat,“ přiznávala.

„Velmi dobře rozumějí, co se děje, nemusím jim nic dodatečně vysvětlovat. Stejně jako dospělí jsou členy naší společnosti, která drží pohromadě a ukazuje svou jednotu,“ uvedla Zelenská.

„Je divné pozorovat děti, které se už nebojí leteckých poplachů,“ podotkla první dáma Ukrajiny a přiznává: „Měla jsem upřímný vztek, že nakonec tak drze zaútočili.“

Odloučení a útrapy rodičovských videohovorů

S manželem žijí v odloučení, válka jim vzala rok normality i rodinného života. Mrzí ji to, ale své děti označuje za skvělé. „Jsme šťastní už jenom proto, že jsme živí a jsme spolu,“ říká manželka prezidenta, který se stal za rok války na Ukrajině jedním z nejsledovanějších politiků světa.

„Moje děti se také každý den ptají: mami, kdy konečně budeme moci vidět tatínka, kdy budeme chtít. Proč s ním musíme komunikovat až na výjimky jen telefonicky. A pak jsou takové ty okamžiky otcovské odpovědnosti, kdy např. manžel nařídil synovi, aby si povinně večer čistil zuby, protože syn to dělat odmítá. Manžel mu slíbil, že to bude každý večer kontrolovat, ale jak to dělá přes videohovory, tak to není úplně přirozené pro vztahy rodičů a dětí,“ řekla ČT Zelenská.

„Všichni doufáme, že tato hrůza skončí co nejdříve, všichni chceme znovu být pohromadě,“ podotkla. Sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nyní nechal nahlédnout do útrob prezidentského paláce a skromného pokoje se šatnou, kde nyní žije odloučen od své rodiny.

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Rozdělených rodin je na Ukrajině mnoho, podotkla Zelenská. Děkovala osudu a ozbrojeným silám Ukrajiny za to, že je její rodina v pořádku.

Nepřeje nikomu zažít hrůzy, které nyní páchají ruští okupanti na Ukrajině. „Říká se, že válka v současné Evropě není souboj gladiátorů, který lze sledovat z daleké tribuny, protože každou chvíli se ten boj může přesunout na tribuny. Proto je zřejmé, že naši nejbližší sousedi nám nejlépe rozumějí, protože toto nebezpečí je k nim nejblíže. Ti, kteří jsou daleko, tomu nerozumějí. Nejhorší by bylo, kdybychom dopustili, aby se zopakoval precedent, kdy větší a agresivní soused může obsadit území sousedního státu. Pak už to nezastavíme, začne řetězová reakce. Ve světě je tolik horkých míst a sporných území,“ varovala Zelenská.

Rozstřílené auto a umírající děti. Zelenská přemáhala pláč

Během rozhovoru pro ČT vzpomněla Zelenská i na konkrétní děsivé okamžiky rok trvající války - včetně dětských obětí Putinovy války. Třeba na ty, které zahynuly v Dněpru pod sutinami, ale i na mrtvé z vrtulníku v Brovarech. Nebo na policistu, který během služby v Chersonské oblasti přišel o celou svou rodinu, o manželku, dvě malé děti, své i manželčiny rodiče. „Jejich auto rozstříleli. Dospělí zahynuli ihned, ale děti byly živé ještě hodinu a půl,“ říkala smutně Zelenská a líčila, jak Rusové nedovolili Ukrajincům rodině pomoct a „děti křičely umírajíce hodinu a půl“.

Pokaždé, když si na tento příběh vzpomene, udělá se jí nevolno. I během rozhovoru přemáhala Zelenská slzy. Označila to ale za ukázku krutosti ruských okupantů. Zmínila však i to, že se pokaždé děsí toho, co se dozví - o masových hrobech či místech, kde Rusové tahají z lidí informace - mučírnách. 

„Jsou to samozřejmě šokující okamžiky. Třeba když jsem se dozvěděla o smrti holčičky Lizy ve Vinnycji. Byl to těžký den,“ vzpomínala na fotografie převrácených dětských kočárků a na to, jak se tehdy rozplakala. „Tolik zabitých civilistů, tolik znásilnění a nejen dospělých, ale i dětí,“ dodala se smutkem v hlase Zelenská.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Manžel vždy neposlechne

Umírat nechceme, proto budeme bojovat s ještě větší silou, vzkázala Zelenská. O svém muži prohlásila, že ví, že ho podporuje. „Potřebuje mě tam, kde se v těchto dnech nacházím, snažím se ho maximálně podporovat. Nemám možnost třeba pravidelně kontrolovat jeho zdraví, ale snažím se mu aspoň občas připomínat, že musí spát, že nesmí vynechávat lékařské prohlídky. Neposlouchá mě vždy jako každý jiný muž,“ řekla ČT Zelenská. 

Její manžel je největším zdrojem energie ze všech lidí, které zná. Věří, že bude mít dost sil a energie, aby Ukrajinu dovedl k vítězství. „Děkuji za ty vzácné okamžiky, kdy můžeme být všichni spolu i s dětmi, vidím, že to potřebuje, že mu stačí jen si zahrát se synem a popovídat si s dcerou o jejích dívčích záležitostech. Díky bohu, že nám ještě něco vypráví,“ říkala s úsměvem. 

„Chtěli bychom více času trávit spolu, proto se těšíme na okamžik, kdy se budeme moct znovu spojit jako rodina,“ dodala v emotivním rozhovoru Zelenská.

Rande, tanec, spolužáci? Dcera nemá nic z toho

„Ano, nesou to (děti) těžce, teprve včera se mě syn zeptal, kdy už to konečně skončí. Ano, je to otázka, kterou si pokládá každý z nás, ale bohužel nikdo na ni nemá odpověď. Proto vyzýváme celý svět, aby agresor byl zastaven. Nezastaví se sám, musíme ho zastavit,“ apeluje Zelenská.

Zavzpomínala však přitom i na první dny a týdny války. „Všechno mohlo dopadnout mnohem hůře, jako matka jsem cítila největší zodpovědnost v prvních týdnech invaze, kdy na mně záleželo, jak se k tomu postaví moje děti. Jestli budeme panikařit všichni spolu, nebo dokážeme udržet normální stav. Snažila jsem se hodně usmívat a být si jistá, aby se děti uklidnily a pochopily, že dospělí mají všechno pod kontrolou, že všechno bude dobré. Ale samozřejmě jsem si tím nebyla jistá,“ popisovala v České televizi při rozhovoru v Kyjevě.

Promluvila přitom i o své dceři. „Mé starší dceři je 18, už je to dospělý člověk a bolí mě, že nemá normální mládí,“ uvedla Zelenská. „Je to věk, kdy se spontánně seznamujete s lidmi, chodíte na rande, tancujete, nic z toho nemá. Neměla maturitní ples. Na univerzitě studuje částečně online, částečně prezenčně, ale většinou je to právě online. Vidí své spolužáky jen sporadicky,“ říká Zelenská.

Radost jí ze života zcela nezmizela, těší ji, když je rodina konečně pospolu - a přiznává, že začala velmi emocionálně reagovat na některé běžné věci, kterých si třeba dřív nevšimla.

„Co nejrychlejší návrat do normálu je náš společný sen. Musíme se držet a sen se splní,“ říká Zelenská. „Mnozí čekali, že padneme za tři dny, ale ustáli jsme to a to nám poskytlo impuls a naději, že můžeme zvítězit. Nemáme na vybranou, určitě vítězíme,“ dodala v ČT první dáma Ukrajiny.

Video se připravuje ...
Další videa